İçinde bulunduğumuz zaman olan pandemi döneminde genel olarak hastanelere gitmekten, muayenehanelere gitmekten ve kliniklere gitmekten korkuyoruz. Ancak bu korkular daha ciddi sorunların da çıkmasına sebep olabiliyor. Pandemi döneminde gerekli tedbirlere uyan kliniklerde diş kontrollerinizi güvenle yaptırabilirsiniz. Böylelikle daha ciddi sorunlardan da kurtulmuş olursunuz.
Peki kontrol haricinde hangi sorunlarla diş hekimine başvuruyoruz?
Beklenmedik zaman ve durumlarda ortaya çıkan acil diş ağrısı veya dişi ve çevre dokuları etkilemiş olan yaralanmalarda nasıl bir müdahalede bulunacağımız konusunda bir fikre sahip değiliz. Oysa uygulayacağımız basit yöntemler zor tabloların ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Acil diş servisine veya kliniklerimize acil başvurmanın sebebi çoğunlukla ani başlayan diş ağrısı, şişlik, diş kırılması, dudak yanak ve dildeki yaralar, diş çekimi veya diş temizliği sonrası durmayan kanamalardır. Dişlere, yanağa, dudağa, dile alınan travmalarda beklenmeden diş hekimine ve diş acil servisine başvurulmalıdır. Ağzı korumak ve darbe alındıktan sonra neler yapılması gerektiğine hakim olmak çok önemlidir. Bu tür olaylar daha çok sporcularda yaşanmaktadır. Bu nedenle spor müsabakalarında ağız koruyucularının kullanılması son derece önemlidir. Sert gıdalar (patlamış mısır, kabuklu çerezler) dişlerin kırılmasına sebep olabilir. Gazoz gibi kapaklı içecekleri dişlerle açmak yaralanmaya davetiye çıkarmak gibidir ve diş kırıklarına sebep olabilir. Kişiler acil yaklaşım gerektiren diş sorunlarına karşı ne yapacakları konusuna hakim değildirler. Yapılacak olan basit uygulamalar bizleri büyük sorunlardan kurtarabilir. Şimdi kısaca acil durumlara nasıl yaklaşabiliriz ondan bahsedelim.
Diş kırılması; bu durumda tedaviye yardımcı olabileceği sebebiyle bulunabiliyorsa kırık parça ile diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer ki kırık bölgesinde kanama mevcutsa temiz bir gazlı bezle bölgeye baskı uygulanmalıdır. Buna rağmen 15 dakikadan daha uzun devam eden kanama varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Diş hekimine en geç 30 dakika içerisinde gidilmelidir.
Dişin kırılması, yerinden çıkması, yuvasında pozisyonunu değiştirmesi sıklıkla spor müsabakaları, trafik kazaları, düşmeler ve kavgalar sırasında alınan darbelere bağlı olmaktadır. Bu durumda sporcular için en doğrusu ağız koruyucuları kullanılmasıdır. Eğer ki diş yerinden oynamışsa hafifçe yerine oturtulmaya çalışılmalı ama kesinlikle basınç uygulanmamalıdır.
Dişin yerinden çıkması; eğer ki diş yerinden çıkmışsa hemen diş bulunmaya çalışılmalıdır. Diş bulunduktan sonra üzerindeki artıklar temiz bir su ile yıkanmalı ama asla kök kısmı el ile veya fırça ile ovalanmamalıdır. Sonrasında diş kron yani taç kısmından tutularak yuvasına yerleştirilmeye çalışılmalı ve burada gevşek olacağı için temiz bir gazlı bezle orda tutulmaya çalışılmalıdır. Eğer dişi yerine yerleştiremezsek süt içinde muhafaza ederek diş hekimine en kısa sürede ulaştırılmalıdır.
Çene kırıkları özellikle kazalar sonrasında meydana gelmektedir. Bu durumda buz uygulaması altında acil servise ya da diş hekiminize başvurmak doğru yaklaşım olacaktır.
Diş ağrısında en yanlış yaklaşım ağrıyan dişin üzerine ağrı kesici veya aspirin koymak olacaktır. Dişin arasında kalmış olan artıklar fırça veya diş ipi ile çıkarılmalı, dişler fırçalanmalı ve ortam bakteri ve asitten arındırılmalıdır. Tuzlu suyla çalkalamak faydalı olabilmektedir. Tuz için oran yarım çay bardağı suya bir çay kaşığı tuz olabilir ve yüksek derişim dokular için zararlı olabilmektedir. Eğer iltihap sebebiyle şişlik oluşmuşsa soğuk kompres ağrının azalmasında etkili olacaktır. Dişe uygulanan ilaçlar kimyasal etkileri nedeniyle diş etlerinde yanıklara neden olmaktadır. Eğer diş üzerinde çürük sebebiyle oluşan bir oyuk varsa temiz küçük bir pamuğa emdirilmiş karanfil yağı oyuğa yerleştirilirse ağrının azalmasında karanfilin anastezik etkisi faydalı olacaktır. Ancak fazla kullanılan karanfil yağı da dokulara sızarsa burada yanıklara neden olabilir.
Diş ağrısı için basitçe evde uygulanabilecek öneriler;
- dişler mutlaka fırçalanmalı araya sıkışan yemek artığı diş ipi ile çıkarılıp tuzlu su ile gargara yapılarak rahatlama sağlanabilir.
- karanfil yağı çürük nedeniyle oluşan oyuğa yerleştirilirse ağrının hafiflemesini sağlayabilir ama aşırısı zararlıdır.
- şişlikte soğuk kompres ağrınızı hafifletebilir.
- en doğrusu en kısa sürede diş hekimine başvurmak ve düzenli kontrolleri aksatmamaktır.
Sağlıklı gülüşler...
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net