ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
3/11/2016
Periodontal Tedavi
3/4/2016
ORTODONTİ
2/26/2016
İmplant Diş
2/19/2016
7/24 Hizmetteyiz
2/12/2016
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ 2
Geçen hafta tam porselen ve zirkonyum alt yapılı dişleri anlattığım yazıma bu hafta sizlere diş beyazlatma, porselen veneer (lamina) ve kompozit veneerleri (rezin dişler) ve inley-onley (porselen dolgu) anlatarak devam edeceğim.
DİŞ BEYAZLATMA
Diş hekimlerinin kontrolünde muayenehanede veya evde kimyasal olarak uygulanan metotlarla dişlerin eski rengine hatta birkaç ton daha açık rengine(beyazına) kavuşturulması işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir.
Tanımında da belirttiğim üzere ev ve ofis tipi(muayenehane de) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
-Ofis Tipi Beyazlatma
Ofis ortamında yaklaşık bir saat içinde beyazlatmada kullanılan jelin dişlerin üzerine uygulanması ve bu jeli aktive eden ışık kaynağının uygulanması ile yapılan beyazlatma yöntemidir.
Bu yöntemde diş etleri özel bir bariyer uygulanarak korunmaktadır.
-Ev Tipi Beyazlatma
Diş hekiminin hastayı muayene etmesinin ardından uygun görülmesi halinde hastadan ölçü alınarak kalıba uygun plak hazırlanır. Hasta genellikle yatarken uygulamak üzere; plağın içine sürülen jel ve plak 6-8 saat ağızda kalır. 1-4 hafta içinde birkaç ton beyazlık elde edilebilir.
PORSELEN LAMİNA DİŞLER
Diş eksikliği olmayan ön bölgelerde estetik problemleri çözmek için sabit protezlerden yararlanılmaktadır. Hastaların bizlere başvurma sebeplerinden olan estetik sorunlar yıllarca dişlerin bütün yüzeyleri aşındırılarak yapılan restorasyonlarla giderilmeye çalışılmıştır. Ancak dişlerde fazlaca madde kaybına sebep olan bu uygulamalar; madde kayıpları sebebiyle bazı sorunları beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle doğal diş dokusunun değeri anlaşılmış ve yapılan restorasyonlarda minimal aşındırmalarla yapılabilen lamina dişler estetik amaç için ön plana çıkmıştır.
Laminalar özellikle ön grup dişlere uygulanan çok ince porselenlerdir. Dişlerden bazen çok az aşındırmayla bazen aşındırma yapılmadan uygulanabilirler. Özel yapıştırıcılar kullanılarak uygulanan restorasyonlar renk geçirgenliğinin çok iyi olması sayesinde mükemmel estetik sonuçlar elde edilir.
Çok ince olarak üretilen laminalar hassas tekniklerle elde edildikleri için çevre dokularla mükemmel uyum içindedirler. Porselen laminaların avantajlarından bahsedecek olursak;
-Çok az preperasyon gerektirirler veya hiç gerektirmezler.
-Renk stabiliteleri çok iyidir. Renk seçenekleri mevcuttur.
-Dayanıklıdırlar.
-Zamanla renlerinde değişiklik olmaz.
-Dişlerdeki kırık, çatlak, aşınma ve renklenmeler bu yöntemle kolaylıkla tedavi edilebilir.
Laminaların bakımları doğal dişlerin bakımı gibidir. İyi bir ağız hijyeni ile uzun yıllar sorunsuz olarak kullanılabilirler.
İyi ve güzel bir gülümsemeyi hak eden sizler porselen lamina ile bu gülümsemeye dişlerinizde çok az bir aşındırmayla veya hiç aşındırma yapmadan ulaşabilirsiniz.
REZİN DİŞLER
Güzel ve etkili gülümsemeye ulaşmak için porselen veneerlere alternatif olarak rezin veneerleri de kullanabiliriz. Rezin veneerler estetik dolgu materyali olan kompozitlerden yapılmaktadır.
Kırık , çatlak, renk bozuklukları, şekil bozuklukları, dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması, geniş dolgulardan dolayı oluşan estetik bozuklukların giderilmesinde kullanılabilirler.
Uygulanırlarken çoğunlukla dişte bir preperasyon gerekmez. Bond dediğimiz ajanlarla dişe yapışırlar. İyi bir hekim tarafından yapılan rezin dişler ile doğal ve estetik görünüm kolylıkla sağlanabilir. Kendi dişlerimizde renklenmeye sebep olan çay sigara kahve gibi ajanlar bu restorasyonlarda da renklenme yapabilirler. Ancak kolaylıkla bu renklenmeler giderilebilir. Cilası iyi yapılan dişlerde renklenme az görülür. Yaklaşık bir saatlik bir seansla hayalini kurduğunuz gülümsemeye ulaşabilirsiniz.
İNLEY VE ONLEY
Klasik dolgu ile tedavi edilemeyecek kadar çok ama tam kaplama yapılmasına da gerek olmayan durumlarda tercih edilebilen tedavi seçeneğidir. Ağızdaki tüm çürükler temizlendikten sonra ölçünün bozulmasına sebep olacak alanlar restore edilir. Böylelikle ağız ölçüye hazır hale getirilir. Porselen dolgusu yapılacak olan dişin ölçüsü alınır ve laboratuarda hazırlanır. Dolgu yapılacak olan diş geçici dolgu maddesiyle kapatılır. Laboratuarda alınan ölçüden elde edilen model üzerinde dişin anatomik formuna uygun modelaj yapılır ve bu modele uygun porselen elde edilir. Ağız içinde prova edilen porselen eğer ki morfoloji ve fonksiyon açısından uyumluysa uygun adeziv sistemlerle yapıştırılıp cilası ve parlatması yapılarak bitirilir.
Sağlıklı Gülüşler?
DİŞ HEKİMİ Mehmet Ergüneş
Sorularınız için; www.disizmir.net