MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SELİNE SAĞLIK
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
21 Mayıs 2015 Perşembe

SELİNE SAĞLIK

Küçükkende hep boyle  olurdu ne zaman hastalansam iştahım kapanacağı halde daha çok tavan yapar canım saçma sapan şeyler çekerdi bu haftada  tamamen boğaz enfeksiyonu olup canımın bilimum sucuklu yumurta, baklava, boyoz, simit, çerez gibi değişik değişik tatlar çekmesinden dolayı bi anda Osmanlı mutfağına merak saldım evde Osmanlı usülü harika bir İrmik Helvası yaptım ilk olarak daha sonra ise Tavuk Çorbası tabi bunlara uygun yemek deneyen herkese afiyetler olsun...

 AKİKE

 

MALZEMELER

-1 kilo koyun eti

-1 kilo yoğurt

-1/2 litre su

-200 gram kuyruk yağı

-1 kaşık tuz

-3 gram tarçın

-3 gram kişniş

-3 gram kimyon

-3 gram karabiber

-3 gram damla sakızı

YAPILIŞI

-Dağlıç kuyruğunu makineden geçirip bir toprak çömleğe veya güvece koyup kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Yağ eriyince bir kevgirle kıkırdağını çıkarıp ayırmalı.

-Güveçte kıkırdak kalmayınca kuşbaşı iriliğinde parçalara doğranmış etle sıcak suyu katmalı ve ateşin ısısını ortaya almalı. ----Güvecin kapağını örtmeli ve vakit vakit karıştırarak eti iyice eriyinceye kadar pişirmeli.

-Et yağla karışıp erimeden yani keşkek haline gelmeden suyu biterse gerektiği kadar sıcak su katılır. Böylece et liflenip yağla karışarak macun durumuna gelince tarçının dışındaki bütün baharatı birbirine karıştırıp bu macuna serpmeli. Tencerenin altındaki ateş iyice kısılmalı.

-Yoğurdu porselen bir kasede çırparak bulamaç durumuna getirmeli ve yemeğe kaşık kaşık katarak karıştırmalı.

-Yağ, yoğurdun üstüne çıkınca güveci ateşten indirip yemeğin hafifçe ılımasını beklemeli.

-Yemek ılıyınca üstüne tarçını serpmeli ve servis yapmalı.

 

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

 

MALZEMELER

 

-Yarım GÜLEÇ PİLİÇ tavuk gogüs

-1 küçük çay bardağı pirinç

-1 adet soğan

-2 adet yeşil biber

-1 adet domates

-1 yemek kaşığı salça

1/2 çay bardağı sıvı yağ

-1 tatlı kaşığı toz biber

-4 su bardağı ılık su

-1 su bardağı tavuk suyu

-Tuz

-Kekik

 

YAPILIŞI

 

-Yağı kızdırıp yemeklik doğranmış soğanları ve biberleri ekleyip kavurun

-Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun

-Toz biberi ekleyip karıştırın

-Küp küp doğranmış domatesleri ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirin

-Suyu, tavuk suyunu ve yıkanıp süzülmüş pirinçleri ekleyin

-Didilmiş tavuk göğsünü de ekleyip pirinçler yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirin

-Tuzunu ve kekiğini ekleyerek ateşten alın.

 

OSMANLI USÜLÜ İRMİK HELVASI

 

MALZEMELER

 

-1 su bardağı irmik

-3 yemek kaşığı tereyağı

-2 su bardağı süt

-2 yumurta

-1 su bardağı su

-1 pakat çam fıstığı

 

YAPILIŞI

-Tereyağı ve çam fıstıklarını atıp yağ eriyene kadar kavurun ardından içerisine irmiğimizi ekleyip çam fıstıklarının rengi değişene kadar kavuralım

-Ayrı bir kap içerisinde su, süt ve şekerimizi ekleyip kaynatalım

-Ardından yumurtaları çırpıp hafif hafif su, süt ve şekerli karışımın içerisine ekleyelim

- En son hepsini karıştırıp irmiklerle beraber kavuralım

-Kaşık ile şekil verip sıcak  olarak servis edelim.

 

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi