MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Süper Besinler
İrem Yorgancı
YAZARLAR
6 Ağustos 2021 Cuma

Süper Besinler

Yiyeceklerin iyileştirme gücü, vücudun da iyileşme gücü vardır. Eğer izin verirseniz sizin için çalışırlar. Fakat aynı zamanda hastalandırma güçleri de vardır. Başta kanser, diyabet, kalp hastalığı olmak üzere en sık ölüm sebeplerinden birincil olarak yediklerimiz sorumludur.
Bu noktada vücudumuza iyileştirme gücünü verebilmek için tüketmeye özen göstermemiz gereken "vitamin, mineral, lif, antioksidan ve/veya bazı besin ögelerinin yoğun olarak bulunduğu gıda" olarak tanımlanan süper besinler devreye giriyor.

İşte sağlığımız açısından faydalı 8 süper besin

Elma: Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur. Kemik güçlendiren K vitamini içerir.

Yemeklerden 2 saat önce kabuklu tüketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini hücre hasarını önleyen bir antioksidandır. Damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Demir emilimini artırır.

Brokoli: İyi bir kalsiyum, potasyum, folat ve posa kaynağı olmasının yanında içerdiği fito kimyasallarla kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerini önlemede etkilidir. Zengin A ve

E vitamini içeriği sayesinde hücre hasarından koruyucu etki gösterir.

Somon: Omega 3 yağ asidinin mükemmel bir kaynağı olan somon bu özelliğiyle kalp krizi riskini azaltıcı, trigliserit ve kan basıncını düşürücü etki gösterir. İyi bir omega 3 kaynağı olmasının yanında doymuş yağları çok az miktarda içerir. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdır.

Fındık- fıstık: Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor. Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz, fıstık, fındık yeterlidir. (Günlük miktar: 8-10 adet badem veya 2 adet bütün ceviz veya 15 adet fındık)

Fasulye: İçermiş olduğu yüksek lif sayesinde kilo kontrol açısından önemli olmakla birlikte, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol hastaları içinde uygundur. Kan şekerini düzenler. Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur. Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-30 gram. Bir fincan fasulye ise 11-17 gram lif içerir.

Domates: Yaz aylarının şifa kaynağı domates, kanser riskini azaltmada potansiyel rollere sahip olan likopen içeriyor. Isıl işlem uygulanmış yani pişmiş domatesteki likopenin etkisi ise daha da artıyor ve böylece antioksidan kapasitesi yükseliyor. Mevsiminde tüketilen domates antioksidan etkisiyle prostat, meme, sindirim sistemi, mesane, deri ve serviks kanseri riskini azaltıyor.

Yulaf: Yulaf, çözünebilir bir posa olan beta-glukan içeriyor. Beta-glukan kandaki kolesterol seviyesini düşürerek, kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Yulaf ezmesi, kuru baklagiller, bulgur gibi tam tahıllı besinler de içerdikleri posa ve antioksidan bileşikler sayesinde kanserle mücadelede büyük önem taşıyor. Ayrıca zayıflama programındaysanız, lifli gıdalar tüketmenin öneminde mutlaka haberdarsınızdır. İşte tamamen doğal lif içeren ve katkı maddelerinden arındırılmış olan yulaf ezmesi bu gıdalardan en kolay bulunan ve en faydalı olanlarından biridir.

Günde 2-3 çorba kaşığı kadar yulaf ezmesini kahvaltıda soğuk sütle kahvaltılık gevrek şeklinde, ya da yemeklerden sonra yiyeceğiniz bir kâse yoğurdun içine karıştırarak tüketebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak binlerce yıldır birçok farklı tıbbi amaçla kullanılıyor. İçeriğindeki sülfürlü bileşikler bağışıklık sistemini güçlendiriyor, tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimlerin etkinliğini artırarak kansere karşı koruyor. Araştırmalar sarımsak tüketimiyle başta mide kanseri olmak üzere mesane, kolon ve prostat kanseri arasında ters bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Bu süper besinlerin bir tür ‘mucize’ olmadıklarını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Süper besinler, kestirme yol sağlamazlar ve kötü bir diyetle birleştirildiklerinde hiçbir işe yaramazlar.

En iyi sonuçlar için süper besinleri, dengeli bir beslenme ve egzersiz programı eşliğinde tüketmek gerekir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi