MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İmplant Kimlere Yapılabilir?
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
3 Kasım 2020 Salı

İmplant Kimlere Yapılabilir?

İmplantlar görünüm ve fonksiyon olarak doğal diş köklerini taklit eden yapılardır. Dişlerin kök kısmını taklit eden yapılar dental implant olarak isimlendirilirken, dişin üst kısmını yani görünen ve çiğneme fonksiyonu gören kısımlar implant üstü protez olarak isimlendirilir. İmplant tedavisi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Yeterli kemik miktarı, kemiklerin durumu ve yoğunluğu, diş etinin yapısı ve sağlığı implant başarısını etkileyen kriterlerdendir.

Dişleri taklit edecek olan implantı seçerken yapılacak olan dişi dikkate almak zorundayız. Buna göre de uygun boyda ve çapta implantlar kullanmak zorundayız. Bu boy ve çap için de uygun ve yeterli miktarda kemiğe, sonrasında ise yapılan dişin rahat kullanılabilmesi ve uzun süreli başarılı olabilmesi için ise sağlıklı diş etine ihtiyaç duyuyoruz.

İmplant tedavisinde başarıyı etkileyen tek belirteç kemik ve diş eti değildir. Hastaların genel sağlık durumları, kullandıkları ilaçlar, geçirilmiş veya tedavisi devam eden hastalıklar, diş sıkma, kötü alışkanlıklar, sigara alkol kullanımı da implant başarısını etkileyen kriterlerdir.

İmplant yapılmasının birçok da faydası vardır. İmplant bölgedeki kemiği koruyarak kemiğin erimesine engel olur. Diş eksikliği de o bölgede kemiğe bir basınç ulaşmadığı için diş çekilen bölgede kemikte kayıp meydana gelir. Bu kayıp hem kemiğin yüksekliğinden hem de ön arka mesafesinden olmaktadır. Bu nedenle uzun süreli dişsiz kalmış boşluklarda implant yapılması daha zordur. Seçilen implantın boy ve çapının küçük olmaması için bu bölgelerde kemik tozu ile kemik miktarı arttırılmaya çalışılır. Bu da hem maliyeti hem de iyileşme sürecini uzatmaktadır.

İmplant yapılan bölgede kemik implatı sardığı için basınç iletimi doğal diştekine benzer şekilde olur ve kemik korunmaya devam eder. Yanlış uygulamalardan sonra veya dişte olduğu gibi implant çevresinde de gelişebilen enfeksiyon varlığında implant çevresindeki kemikte de kayıplar görülür. Bu kayıplar çok fazla olursa implant kaybına yolaçabilir. Bu nedenle de düzenli kontrol çok önemlidir.

İmplant tedavilerinin yaygınlaşması ve gelişmesi ile, ayrıca üzerine yapılan protez çeşitliliğinin artması eskiden sorun olan birçok tedavi de artık eskimeye başladı. Tam damaklar, hareketli protezler daha az tercih edilir duruma geldi. Çiğneme fonksiyonunun artması ve damağın tam olarak kapatılmasına gerek kalmaması ile tat alma duyusundaki kayıplar ortadan kalktı. Yemek yerken protezlerin oynama, ağızdan çıkma durumları eskide kaldı.

Siz de implant tedavisi için uygun olup olmadığınız konusunda diş hekiminize danışabilirsiniz.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi