Diş çürükleri hastalarımızın bize en sık başvuru sebebidir. İyi fırçalanmayan dişlerin sonucu ne olursa olsun diş çürükleridir. Diş çürüklerinin ilerlemesi sonucu ise diş apseleri oluşur.
Diş çürüğü büyük ölçüde önlenebilir olmasına rağmen dünyada en sık rastlanan kronik hastalık olmayı sürdürmektedir. Çürük karbonhidratların bakterilerce yapılan fermantasyonu sonucu oluşan asitlerin bir sonucudur. Bu asitler dişte mineral kaybına sebep olmaktadır. İlerlemesi sonucu ise ağrı acı şişlik gibi kötü tablolara sebep olmaktadır.
Diş çürükleri genel olarak direkt başka bir hastalığın habercisi değildir. Ancak çürük oluşumunun artmasına sebep olan sistemik hastalıklar da vardır. Bazı sistemik hastalıklar sonucu oluşan tükürük azalması direk olarak diş çürüğünün oluşumu ve miktarını hatta ilerlemesini artırmaktadır. Ayrıca diş çürükleri fokal enfeksiyon dediğimiz tablonun oluşmasına sebep olarak farklı sistemler üzerinde hastalık yapabilmektedir.
Diş çürüğü bulaşıcı bir hastalıktır. Yandaki dişlere de zarar vermektedir. Hatta ağız içindeki bir çürük diğer dişlerdeki çürük oluşma ihtimalini artırmaktadır. Herhangi bir dişin ara yüzünde başlayan çürük yandaki dişte de çürük oluşumuna sebep olur. Diş üzerindeki koyu renklenmeler diş çürüğünün habercisidir. İlerlemesiyle oluşan kavite dediğimiz boşluklar ise daha ciddi bir sorun olduğunun habercisidir. Ancak biz toplum olarak kontrollerimizi aksattığımız için çözüm genelde dolgu ya da kanal tedavisi hatta çekimle sonuçlanabilir. Bu yüzden ilerlemeden teşhis edilmesi önemlidir. İlerlediğinde oluşan apseler ise daha ciddi sorunun habercisidir. Apselerin tek sebebi diş çürükleri değildir. Diş eti iltihabı ya da yirmi yaş dişleri de buna sebep olabilir. Diş taşları da diş apsesine sebep olur.
Peki diş apsesi olduğunda ne yapmamız gerekir?
Diş apse yaptığında en iyisi diş hekimine başvurmaktır. Çünkü önemsenmeyen sadece diştir geçer diye düşünülerek aksatılan diş tedavileri hem yukarıda söylediğim fokal enfeksiyon odağı olması sebebiyle hem de çok daha tehlikeli bölgelere yayılma ihtimali sebebiyle hiç de küçümsenmemesi gereken hastalıklardır. Fokal enfeksiyon diyoruz şimdi kısaca bunu açıklayacağım. Vücudumuzun herhangi bir bölgesindeki enfeksiyon kan dolaşımı ya da farklı yollarla başka bölgelerde de enfeksiyona, hastalığa sebep olabilir. İşte bu ilk enfeksiyonun başladığı yere fokal enfeksiyon odağı denir. Diş apseleri de yakınlığı ve benzer bakterilerce sebep olması dolayısıyla kalpte bile enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Diş çürükleri bu sebeplerle önemsenmesi gereken kronik hastalıklardır. Daha ileri aşamalara geçmemesi içinse her zaman söylediğim gibi düzenli kontroller gerekmektedir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net