DENTAL İMPLANTLAR
Bu hafta sizlere geçtiğimiz günlerde haberlerde de çıkan ve daha önce de anlatmış olduğum dental implantlar hakkında bilgi vereceğim. Televizyon kanallarında da gördüğümüz kaçak implant haberlerinden sonra hem oluşan soru işaretlerini gidermek hem de hastalarımızdan gelen sorulara cevap verebilmek amacıyla bu hafta tekrardan implantlardan ve implant tedavisinden bahsedeceğim.
Öncelikle implant nedirle yazıma başlamak istiyorum.
Dental implantlar titanyumdan üretilen(farklı materyal çalışmaları da bulunmaktadır) ve diş eksiklerinde bölgenin veya tüm ağzın protez ile restorasyonuna olanak veren vida sistemleridir. Diş olmayan boşluklarda çene kemiğine yerleştirilen implantlar yandaki dişlere zarar vermeden bölgenin dişle tamamlanmasına olanak vermektedir. Sadece bölgesel değil daha geniş boşluk olan durumlarda da gerek sabit gerek gerekse hareketli protezler kullanılarak tutuculuğu ve konforu daha fazla olan protezleri yapmak implant sistemleri ile mümkün olmaktadır. Özellikle alt çenede tam dişsizlik durumlarında çeşitli faktörler sebebiyle protezin tutuculuğu kötü olmakta ve hastalar bu durumdan şikayet etmektedir. Ancak implant kullanılarak yapılan ve overdenture olarak adlandırılan protezler sayesinde hastaların bu şikayetleri giderilmekte ve konfor sağlanmaktadır.
İmplant kullanılarak yapılacak olan protezlerde tedavi süresi geleneksel yöntemlere göre daha uzun sürmektedir. Çünkü normal koşullarda titanyum vidanın kemik ile bütünleşmesi 2,5-4 ay sürmektedir. Ekstradan kemiğe yapılan işlemler bu süreyi 6 ay daha artırabilmektedir. Özellikle üst çenede yapılan sinüs yükseltme işlemleri süreyi uzatabilmektedir. Ancak bu süreç sonunda elde edilen sonuçlar oldukça yüz güldürücü ve daha uzun ömürlüdür.
Dental implantların ömrünü ve başarısını belirleyen etkenlerden biri de kullanılan implantın kalitesidir. Piyasada çok çeşitli markalarda ve farklı ülkelerde üretilmiş implantlar bulunmaktadır. Ama sadece fiyat gözetilerek tercih edilen kötü materyaller sonucun iyi olmasından ziyade dramatik sonuçlar doğurabilmektedir.
Uzun yıllar hareketli protez kullanan hastalarda zamanla protezlerin uyumunu yitirmesi sebebiyle hareketler ve vuruklar olabilmektedir. Ancak implantla restore edilen durumlarda protezler sabit olduğu için kullanımları da daha rahattır ve bu tip sorunlarla karşılaşılmamaktadır. Overdenture tipi yarı hareketli olan protezlerdeki kullanımlar da tam protezlere ziyade daha konforludur.
Hastaların genel olarak aklındaki bir soru da implant yapım sürecinin zor olup olmadığıdır. Sadece işlem yapılacak bölgeye uygulanan lokal anestezi ile işlem ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Size reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı ve önerilen antiseptik gargaranın uygun şekilde kullanımı ile işlemden sonraki süreç de rahat atlatılmaktadır.
İşlemden sonra yanakta hafif şişlik ve morluk her hastada olmamakla birlikte karşılaşılabilen durumlardır. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda uygulanan soğuk kompres ile ödem kolaylıkla atılmaktadır. İşlemden sonra çok şiddetli ağrılar olmamaktadır. İlk gün oluşabilecek hafif ağrılar ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Sigara kullanımı implant başarısını olumsuz yönde etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle implant uygulandıktan sonra sigara kullanımı implantın başarısız olma riskini 3-4 kat artırmaktadır. Ayrıca kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar da başarıyı etkilemekte ancak kontrol altına alındıktan sonra rahatlıkla implant uygulamaları uygun koşullar oluşturularak yapılabilmektedir.
Sağlıklı Gülüşler?
Sorularınız için: [email protected]
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ