MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DİŞ BEYAZLATMA
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
9 Aralık 2016 Cuma

DİŞ BEYAZLATMA

DİŞ BEYAZLATMA

Bu hafta sizlere kliniğimizde de sıklıkla uyguladığımız ve hastalarımızdan da sık sık soru olarak duyduğumuz diş beyazlatma hakkında bilgi vereceğim.

Diş beyazlatma işlemi çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini kişiye özel birkaç ton açmak için kullanılan ve uygulanan bir çözümdür. Dişlerin yapısında oluşan renklenmeleri giderme işlemi olarak da isimlendirilebilir.

Güzel bir gülümseme için sağlıklı beyaz dişler önemlidir. Dişlerin yapısında meydana gelen bozukluklar, çocukken kullanılan bazı antibiyotikler veya annenin hamilelikte kullandığı antibiyotikler, tüketilen gıdalar, içecekler, sulardaki flor oranı dişlerde renklenmeye sebep olan unsurlardır.

Yiyip içtiklerimiz nedeniyle, sigara kullanımı, çay kahve tüketimi, vişne suyu şarap gibi renkli gıdalar, nar suyu gibi içecekler sebebiyle dişlerde zamanla renklenmeler ve birikmeler olabilir.

Rengi koyulaşmış dişlerin beyaz hale gelmesi için porselen kaplama yapmak ya da veneer uygulamaları yapmak yerine diş beyazlatma yani bleaching uygulamaları yapmak daha uygundur ve dişlerde belirgin oranda beyazlama elde edilmektedir.

Bu uygulamanın iki yöntemi vardır. Evde ve ofiste yani muayenehanede uygulama yapılabilir. Evde yapılan home bleaching, muayenehanede yapılan ise Office bleaching olarak isimlendirilir.

Ofis tipi beyazlatmada öncelikle dişler üzerindeki yabancı maddeler uzaklaştırılır ve çürükler vb. işlemler restore edilir. Ağız beyazlatma için uygun hale getirilir. Bundan sonra yumuşak dokular koruyucu madde ile izole edildikten sonra beyazlatıcı ajan dişe uygulanır ve uygun süre lazer ışığı altında bekletilir. İşlem sonunda sonuç hemen gözlenir. Gerekli görülen durumlarda birden fazla seans uygulama yapılır.

Home tipi beyazlatma yönteminde ise hekim  tarafından ölçü alınıp hasta için uygun kalıp hazırlanır. Hasta kendisi için hazırlanan kalıbın içine jeli kendisi uygulayıp dişlere takar ve 6-8 saat bu şekilde beklemelidirler. Bu tedavi uzun sürelidir ve ortalama 1-4 hafta sürmektedir.

Beyazlatma işlemi hemen hemen herkese uygulanabilmektedir. Ancak tedavinin etkili olmayacağı bazı durumlar vardır. Tedavinin başarılı olup olmayacağı hekim tarafından kontrollerde belirlenecektir.

Hekim kontrolünde yapılan beyazlatmalarda herhangi bir sakınca yoktur ve güvenle uygulanabilir. Dişler ve diş etleri bu uygulamadan zarar görmez.

Evde uygulamayı unutacağını ve koruma işlemlerini tam olarak yapamayacağını düşünen ve hızlı bir sonuç almak isteyen hastalar için ofis tipi beyazlatma yöntemi en uygun olan yöntemdir.

Uygulama yapıldıktan sonra dişlerin beyaz kalma süresi hasta kullanımına bağlıdır. Dişlerine iyi bakan ve bakıma özen gösteren hastalarda beyazlatma işlemi uzun sürelidir. Ama çay ve kahve tüketimi, sigara kullanımı, renklendirici içeceklerin tüketilmesi süreyi kısaltmaktadır.

Beyazlatma sonrası dikkat edilecek durumlardan bahsederek yazımı sonlandırmak istiyorum.

Beyazlatma sonrası bir miktar hassasiyet görülmesi normaldir.

İlk günler aşırı sıcak ve soğuktan kaçınılmalıdır.

Beyazlatma sonrası hasta kendisine önerilen diyete uymalıdır.

Günde en az iki kez dişler fırçalanmalı ve altı ayda bir hekim kontrolü aksatılmamalıdır.

Beyazlatma işlemi belirli aralıklarla tekrarlanabilir.

 

Sağlıklı Gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi