Ebeveyn ilişkilerinden sonra belki de en önemli ilişkimiz kardeş ilişkilerimizdir. Başlangıçta tek olan çocuğa yeni bir kardeşin gelmesiyle üzerindeki ilgiyi kaybeden çocuk, kardeş kıskançlığı yaşamaktadır. Kardeş kıskançlığını etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunların başında; doğum sırası, yaş farkı, cinsiyet ve mizaç gibi faktörler bulunmaktadır. Kardeş kıskançlığı çocuklarda karşılaştığımız problemlerin başında geliyor. Danışanlarımın en sık başvurdukları konu olan kardeş kıskançlığını oyun terapisi ile çalışmaktayım. Çocuklar kendilerinin aşamadıkları, kendilerini zorlayan olayları, yaşantıları oyuna aktarmaktadırlar. Oyun terapisi ile kardeş kıskançlığı konusu çalışılmaktadır.
Kardeş Kıskançlığı Olan Çocuklarda;
Uyku problemleri
Gerileme davranışları (parmak emme, tırnak yeme vb.)
Saldırganlık, şiddet eğilimi
Anne babanın sevgisini sorgulamaya yönelik sorular sorma, cümleler kurma gibi davranış örüntüleri görülebilmektedir.
Ebeveynler Neler Yapabilir?
Bebek doğmadan önce çocuk psikolojik olarak buna hazırlanmalıdır.
Bebeğin doğumunun ardından diğer çocuk ihmal edilmemelidir.
Bebeğin her ne kadar bakım veren birine ihtiyacı olsa da diğer çocuğunda ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Çocuğa abi/abla sıfatı yüklenip onunda hâlihazırda bir çocuk olduğu unutulmamalıdır.
Bebeklerin bakımları için birine ihtiyaç duydukları uygun kelimelerle ifade edilmeli, diğer çocuğun bebeklik fotoğraflarından bir zamanlar onun da bebek olduğunu aynı ilgi ve şefkati anne ve babanın çocuğa da gösterildiği anlatılmalıdır.
Büyük olan çocuğa hala onu çok sevildiğinin, anne-babalık kavramının tek çocuk üzerinde olmayacağını, hala onun ebeveynleri olduklarını uygun ifadelerle aktarılmalıdır.
Ebeveynler bu sorunu aşamadıklarında, kardeşin kabulü söz konusu olmadığında ya da saldırgan davranışlar devam ettiğinde ise bir pedagog ile görüşme sağlanması gerekmektedir.
İzmir’de Karşıyaka ve Alsancak’ta çocuklarla beraber bu ve diğer konular üzerine çalışmalarımı sürdürmekteyim. Bu anlamda destek almak için [email protected] adresinden bağlantı kurabilirsiniz.