Konuşma Bozukluğu Nedir?
Konuşma bozukluğunun çeşitli sebepleri olabilmekle birlikte insanların iletişimini kısıtlayan bir sorundur. Konuşma bozukluğunun çeşitli nedenleri olabilir. Çocuk yaşlarda başlayabilir ve nörolojik alt yapısı olabilir. Çocuğun gelişimi gereği göstermesi gereken özellikler vardır. Ortalama 3 yaşına kadar çocuklar büyük ölçüde etkili bir şekilde konuşabilmektedirler. Çocuğun bu yaş döneminde beklenen düzgünlük ya da ses uyumu olmadığı durumlarda konuşma bozukluğundan şüphelenilmesi beklenir.
Konuşma Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Konuşma bozukluğu nedenleri biyolojik alt temeli olabileceği gibi psikolojik temelli de olabilmektedir. Doğuştan gelebildiği gibi travmatik yaşantıya bağlı olarak sonradan da olabilir. Biyolojik alt yapısında kaslarda, sinirlerde, dil, dudak ve çene gelişimindeki olumsuzluklarda sebep olabilmektedir. Psikolojik olarak ise aniden gelişen travmatik yaşantıların peşinden oluşabilmektedir.
Konuşma Bozukluğunun Türleri Nelerdir?
- Artikülasyon Bozukluğu
- Kekemelik
- Ses Bozukluğu
- Motor Konuşma Bozukluğu
Artikülasyon Bozukluğu; Çocuğun ses üretiminde zorluk yaşadığı durumlardır. Sesler yanlış ya da eksik üretilmesidir. Örneğin mor yerine moy denmesi artikülasyon bozukluğuna örnektir.
Kekemelik; Konuşma sırasında seslerin yinelenmesi, duraksama, heceleri uzatma şeklinde gözlenebilmektedir.
Ses Bozukluğu; Sesin istenilen şekilde çıkartılamamasıdır. Sesin şiddetinde düşüş, ses kalitesinin bozulması, nefes koordinasyonunun sağlanamaması ses bozukluğu belirtilerindendir.
Motor Konuşma Bozukluğu; Merkezi ve preferik sinir sisteminin hasarıyla oluşmaktadır.
Konuşma Bozukluğunun Tedavisi
Konuşma bozukluğunun tedavisi vardır. Dil ve konuşma terapisi uzmanlarca yapılan bir tedavi yöntemidir. Dil ve artikülasyon tedavi çeşitleri vardır. Çocuğun ihtiyacına uygun olarak sağlanır. Grupla ya da bireysel olabilmektedir. Çeşitli teknikleri olabildiği gibi bilinen tekniklerden biri de Prompt tekniğidir. Bu teknikte ağız dil kasları eğitilerek sistemli bir çalışma sağlanır. Yalnızca ses üretmek için değil kelimeleri doğru telaffuz edebilmeyi de sağlamaktadır.
Ses Atlama Nedir?
Ses atlamada kelimenin sadece bir kısmı söylenir. Bazı harfler düşer. Örneğin halı kelimesi alı gibi okunabilir ya da saat kelimesi sat diye okunabilir.
Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan çocuklarda arkadaş ortamlarında dışlanma olabileceği gibi bunlar kendine karşı olumsuz tutum beslemesine sebep olabilir. Çocuğun tedavi alması özsaygısını geliştirecektir. Psikiyatrik başka bir alt yapısı yoksa ilaçla tedaviye gerek yoktur. Dil ve konuşma terapisi yeterli olacaktır.