MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
RUHU BESLEMEK
Sude Kaplan
YAZARLAR
29 Kasım 2021 Pazartesi

RUHU BESLEMEK

Psikolojik İyi Oluş
Geçtiğimiz hafta ülkece zor bir hafta geçirdik. Ekonomik açıdan yaşanan dalgalanmalar her birimizi ayrı ayrı etkiledi. Gelen zamlar, doların yükselmesi, alım gücünün düşüşü derken her bireyin yaşadığı kaygı ve stres durumu psikolojik iyi oluşumuzu olumsuz yönde etkiledi. Bu etkiler sonucunda da bende siz sevgili okurlarıma bu süreçte psikolojik iyi oluşumuzu korumaktan bahsetmek istedim. Bu hafta sizlere psikolojik iyi oluş nediri anlatıyorum.

Nasıl karnımız acıktığında yemek yiyip kendimizi besliyorsak ruhumuzun da beslenmeye ihtiyacı olabiliyor. Kendimizi tükenmiş hissettiğimizde, mutsuz ve enerjisi düşük olduğumuzda ruhumuzun beslenmeye ihtiyacı olabilir. Peki, bizler ruhumuzu nasıl besleriz? Kendimize iyi gelen aktiviteler yaparak, sosyalleşerek, yalnız kalarak ruhumuzu besleyebiliriz. Bu ihtiyaçlar kişiye özel olup kişinin kendi zevkine göre şekillenebilmektedir. Bu ihtiyaçları gidermek ise kişinin hayat enerjisini yükseltir. Psikolojik iyi oluşunu olumlu yönde etkiler.

Psikolojik iyi oluş; kişinin günlük yaşantısında karşısına çıkan engellerle baş edebilmesi, sağlıklı ilişkiler kurabilmesi yani kısaca kişinin işlevsel olması demektir. Günlük yaşantımızda işlevselliğimizi yitirdiğimiz zamanlar olabilmektedir. Böylesi zamanlarda kişinin kendine iyi gelen aktiviteleri yapması kişiyi motive edecektir. Peki, kendimize iyi gelen aktiviteyi nasıl anlarız?

Akış Modeli Nedir?
Macar asıllı bir psikoloji profesörünün teorisini sizlere tanıtmak istiyorum. Profesör Mihaly Csikszentmihalyi’nin alana kattığı teorisi akış modeli, kişinin içinde bulunduğu anı unutacak kadar zevk aldığı, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığı anlar bütünüdür. Yapılan aktivite sırasında yoğun bir odaklanma söz konusudur. Bu aktivite sırasında kişi akış yaşar ve vakit kavramını kaybeder. Eğer sizin de böyle hissettiğiniz anlar varsa bu anları arttırmak psikolojik iyi oluşunuzu olumlu yönde etkileyebilir.

Peki akış yaşadığımızı düşündüğümüz anlar yoksa?

Mindfulness Nedir?
Mindfulness yani bilinçli farkındalık son zamanlarda en çok duyduğumuz kavramlardan biri olmaya başladı. Mindfulness kısaca anda kalmak olarak tanımlanmaktadır. Günlük yaşantımızda genellikle geçmişin ya da geleceğin etkisi altında kalmaktayız. Geçmişin ya da geleceğin etkisi altında kalınmasıyla an kaçırılmaktadır. “Acaba ne olacak? Zamlar gelir mi? Benzini keşke dün alsaydım…” gibi cümleler sizlere tanıdık geldi mi? Bu cümleleri kurduysanız ya da hala kuruyorsanız anda kalamıyor olabilirsiniz. Bilinçli farkındalık yani mindfulness kavramı hayatımıza girdiğinden beri olumlu yönde değişimler yaşanmaya başlandı. Zihni dolu olan insan o an yaptığı işe odaklanmakta zorlanır. Performansı düşer. Zihni dolu olan insanda unutkanlık, hata yapma gibi davranışlarda artış söz konusudur. Bilinçli farkında olma hali de ruh sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilen kavramlardan biridir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi