MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sağlık Ağızdan Başlar
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
15 Haziran 2021 Salı

Sağlık Ağızdan Başlar

Hem sağlığımızın hem de özgürlüğümüzün kıymetini yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden pandemi döneminde fazlasıyla anladık. Bu süreçte sağlıklı beslenmenin de önemini anladık. Sağlıklı beslenme hem doğru besinlerle hem de etkili bir çiğneme sonucu bu besinlerin emilmesiyle olmaktadır. Bu nedenle dişlerimizin rolü çok önemlidir.

Kötü bir ağız sağlığı sadece dişler için değil genel sağlığımız için de hastalıkların belirtisi olmaktadır. Bu durumu engellemenin en basit yolu diş fırçalamak. Ama gün içinde her şey için zaman bulan bizler bunun için fırsat bulamamaktan ve unutmaktan yakınıyoruz. Sonuçları ise her zaman ağrılı ve sancılı. Mutlaka günde iki kez dişlerimizi fırçalamalı ve bir kez diş ipi kullanmalıyız.

İyi bir diş sağlığı uygulaması sağlıklı bir ağız, diş ve diş etleri için gereklidir. Ayrıca yaşam kalitemize de yardımcıdır. Estetik açıdan görünümümüz ve sosyal hayattaki yerimizde de rol oynamaktadır. Hastalıklı çarpık eksik dişler veya deforme olmuş bir çene konuşmamıza engel olmaktadır. Bu durum pahalı düzeltme işlemlerine, yiyecekleri çiğneme güçlüğüne ve mide sorunlarına sebep olabilir. Önlemenin en kolay yolu ise fırçalamak.

Çürükler neden hemen tedavi edilmeli?
Çürükler dişin mine dokusundan başlayıp daha derinlere ilerleyerek başlarda hassasiyete sonrasında ise ağrıya hatta dayanılmaz sancılara sebep olan durumdur. Ağrılı bu bölgelerin daha doğrusu ağrıya sebep olabilecek bu bölgelerin erken tedavisi daha doğrudur. Bu da dolguyla mümkün olmaktadır. Çürükler dişte herhangi bir hasar olana kadar yani diş kırılana kadar belirti vermeden ilerleyebilir. Bir anda dişim kırıldı hiçbir sıkıntı yoktu dediğimiz durum tam olarak budur. Aslında çoğu zaman altta sinsice ilerlemiş bir çürük vardır. Diş çürüğünde de diğer durumlarda olduğu gibi erken müdahale ve tedavi daha kolaydır.

İlerlemiş çürük olgularında durumdan artık sinirler de etkilenmiş olduğu için kanal tedavisi uygulamaları yapılması gerekir. Erken olgularda çoğu zaman anestezi bile gerekmeden tedavi yapılabilir. Bakımı iyi olmayan ağızlarda diş çürüklerinin yanı sıra diş eti hastalıkları da görülmektedir.

Peki iyi diş sağlığı nedir?
Bu durum hem dişlerle hem de dişleri çevreleyen dokularla yani diş etleriyle ilgilidir. Amaç diş çürüklerini başlamadan önlemek, diş eti hastalıklarını oluşmadan durdurmaktır. Bunları yaparak da ağzın genel sağlığını korumuş oluruz. Sağlıklı bir ağız enfeksiyon ve yara olmaması, diş çürüğü olmaması, diş etlerinde herhangi bir sorun olmaması ve bunların kontrol altına alınmasıyla da genel sağlığımızı korumada önemlidir. Hastalıklar diş sorunlarını diş sorunları ise hastalıkları tetikleyebilir. Yanlış yapılan tedaviler de diğer sorunlara sebep olabilir. Düzenli olarak dişlerinize bakarak, diş hekimi kontrollerini aksatmadan 4-6 ayda bir doktorunuzu ziyaret ederek ağız sağlığınızı korumaya veya başlayabilecek sorunları engellemeye yardımcı olabilirsiniz.

Burada spor yaralanmaları da değinmemiz gereken bir konu aslında. Okullar açıldı yazın olduğu kadar aktif olmasa da çocukların spor aktiviteleri devam etmekte. Bu da ne yazık ki spor yaralanmalarını hatırlatıyor bize. En çok yaralanan bölgelerden biri de ağız. Spor koruyucuları, sporcu dişlikleri kazaların etkilerini azaltmada çok etkili. Dizlik kolluk gibi aksesuarları aksatmadan kullanırken ne yazık ki sporcu dişlikleri konusunda yeteri kadar bilinçli değiliz.

Çocuklardan bahsetmişken de ağız bakımı alışkanlığının en iyi küçük yaşlarda edinildiğini unutmamak gerekir. Çocuklara düzenli kontrolleri aşılamak, diş hekiminin korkulacak biri olmadığını göstermek ve fırçalama alışkanlıklarını kazandırmak için ağrısı olmasa bile diş hekimine götürmek gerekmektedir. Çocukları diş hekimiyle hatta genel olarak doktorla korkutmak toplumuzda çok yaygın ve ne yazık ki son derece yanlış. Yapmamız gereken sağlıklı dişlere sahip olabilmeleri için elimizden geleni yapmak.

Sağlıklı gülüşler
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi