Sıcakların kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile beraber piknik sezonu da başlamış bulunmakta. Piknik eşittir mangal demek, kömür ateşinde yavaş yavaş pişen etler, tavuklar demek. Haşerelere, sürüngenlere dikkat edelim. Onların da yaşam alanlarına zarar vermeden kendimizi de koruyarak pikniğin tadını çıkartın.
TERBİYELİ TAVUK IZGARA
MALZEMELER
-6 adet GÜLEÇ PİLİÇ ızgaralık tavuk but
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı yoğurt
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı pul biber
-2-3 diş sarımsak
YAPILIŞI
-Sarımsaklar ezilir bir kabın içine alınır.
-Biber salçası, yoğurt, kekik, tuz, pul biber ve sarımsakla birlikte iyice karıştırılır.
-Tavuk etleri bu karışıma iyice bulanır 1 gece buzdolabında ağzı kapalı bir kabın içinde bekletilir.
-Mangal ateşinde pişirilir.
BEZELYELİ MISIRLI PİLAV
MALZEMELER
-1 ölçü pirinç
-1 ölçü sıcak su
-1 çay bardağı haşlanmış bezelye
-1 çay bardağı konserve mısır
-2 dolu yemek kaşık tereyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
-Pirincimizi sıcak tuzlu suda 20 dakika bekletelim ve sonra iyice oğuşturarak yıkayalım.
-Yayvan tenceremize yağımızı koyup eritelim, pirinçlerimizi ve tuzunu ekleyip suyunu çekene kadar, pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.
-Bezelye ve mısırları süzülmüş olarak ekleyelim.
-Kaynar suyunu bir kerede koyalım ve kapağını kapatalım.
-Kısık ateşte göz göz olana kadar pişirelim.
PİLAVIN PÜF NOKTALARI
-İyi bir pilav için pirinci önceden ıslatmak gerekir
-Eskiden pirinçler bire/iki su kaldırırdı ama şimdiki pirinçlere bire/bir ölçü ancak denk gelmektedir. Yani bir ölçü pirince, bir ölçü su koymalısınız.
-Suda bekleyen pirinçleri mutlaka bol suda yıkayıp nişastasını iyice akıtmak gerekir ki pilav lapa olmasın.
-Tencerenin kapağı sık sık açılmamalıdır ve kesinlikle karıştırılmamalıdır.
-Cam kapaklı, yayvan ve yapışmayan bir tencerede pilav güzel olur
-Pişme kontrolünü yaparken kapağın üzerinden pilavın üzerinde göz göz delikler açılıp açılmadığına bakılır. Eğer varsa, pilavınız hazır demektir. Altını kapatıp, delikli bir kaşıkla bir kez havalandırıp, üzerine bir kağıt havlu ya da temiz bir kurulama bezi kapatıp en az beş dakika demlendirmeliyiz.
-Sağlık açısından zeytinyağı kesinlikle en makbulü ama iş lezzete gelince tereyağının yerini hiç bir şey tutamıyor. Ama en azından yarı yarıya kullanmakta fayda var. Zeytinyağı ile yapılan pilavlar parlak olur.
-Pilavın renginin beyaz olması için içine bir iki damla limon damlatılır.
-Eğer suyu az gelmiş ise çok az daha sıcak su konup, kısa bir süre daha pişirilmelidir.
-Şehriyeli pilav yaparken su miktarını çok az artırmalısınız.
-Domatesli vs. sulu bir malzeme eklediğimizde ise su miktarını yine göz kararı daha az tutmalıyız.
-Ve son olarak tabii ki et ya da tavuk suyu ile yapılmış pilavların tatları bir başka güzeldir.
ETİMEK TATLISI
MALZEMELER
Şerbeti için:
-1,5 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
Muhallebisi için:
-1 litre süt
-6 yemek kaşığı şeker
-1 paket vanilya
-1 yemek kaşığı tereyağ
-6 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için:
-1 paket krem şanti
-1 su bardağı süt
-Ceviz ya da antep fıstığı
YAPILIŞI
-2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynattım. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dk kadar beklettim.
-Eğer şerbeti karamelize edilmiş istiyorsanız önce şekeri tencerede kavurun üzerine su ekleyerek şerbeti hazırlayabilirsiniz.
-Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıraladım. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıttım. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başladım.
-1 litre sütün içine vanilya ve tereyağı hariç tüm muhallebi malzemelerini ekledim ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırladım. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk kadar daha karıştırdım ve ocağı kapattım. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzelttim.
-Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye aldım. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.
-Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürdüm. Üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına kaldırdım.
-Bu tatlıyı bir gün buzdolabında beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize göre başlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]