MENÜ
İzmir 28°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diş Sağlığının Düşmanı: Diş Sıkma
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
31 Mart 2021 Çarşamba

Diş Sağlığının Düşmanı: Diş Sıkma

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci artık bir yılı geçti. Bu süreç herkesi olumsuz olarak etkiliyor. Gerek maddi gerek psikolojik olarak yaşanan değişiklikler kendini diş sıkma olarak gösteriyor ve bu durum hem diş hem de diş eti sağlığını olumsuz olarak etkiliyor.

Stres ne yazık ki artık hayatın erteleyemediğimiz, öteleyemediğimiz parçası. Hayat koşturmacası içinde stresin belki de ilk etkileri çenelerimizde görülüyor. Diş sıkma ile kendini gösteren stres çene ağrılarına, sabah uyandığımızda var olan boyun ağrılarına, yanak ağrılarına, dişlerde çatlak ve kırıklara, eklem seslerine, kilitlenmelere, ağız açmada ağrı ve kısıtlılıklara, omuz ağrılarına sebep olabilir. Sabahları yorgun uyanma ve uykuyu alamamış olma da etkilerinden biridir.

Halk arasındaki sık dişini geçer söyleminin bir etkisi belki de bu ki toplum olarak her şey de diş sıkıyoruz. Stresin etkileri ilk başta ortaya çıkmıyor ve dozu artıkça yavaş yavaş etkileri de artıyor. Önceleri bilinçli ya da bilinçsiz olarak diş sıkma diş gıcırdatma olarak başlayan davranışlar yerleşerek alışkanlık haline geliyor.

Çiğneme yüzeylerinde aşınma ise ileriki dönemde görülen komplikasyon ve belirtilerden bir tanesi. Ancak diş sıkmak sadece dişlerde değil çene eklemindeki problemlerin de en büyük sebeplerinden.

Hastalar genel olarak eklem problemini eklemden sesler gelmeden önce ayırt edemiyorlar ne yazık ki. Öncesinde ise ağrı ile başlayan bu durumda diş hekimi genellikle ilk başvurulan hekimlerden biri olamıyor ve süreç ilerledikçe tedavi edilebilecek aşamalardan sadece kontrol altına alınabilecek aşamalara gelebiliyoruz. Bu nedenle kulak önünde olan ağrılarda, yanak ağrılarında, geçmeyen boyun ağrılarında mutlaka diş hekimine de danışmanız tedavinizin olumlu seyri açısından gerekmektedir.

Dişlerde aşınmalar sonucu dikey boyut dediğimiz dişler üst üste iken ölçülen çene mesafesi azalmaktadır. Bu durum sadece dişlerde değil yüzde de bozulmalara eklemde problemlere sebep olur. Alt dudak derinleşir, dudak köşeleri sarkar ve sonuç olarak yaşlı bir görünüme bürünürsünüz. Sadece dişlere müdahale edilerek düzeltilebilecek olan bu durumlar bazı kozmetik aşamalarla da düzeltilmeye çalışılır. Aslında hem diş tedavisini hem de estetiği aynı anda hedefleyip bu tedaviyi diş hekiminizle birlikte planlarsanız daha kalıcı ve sağlıklı bir sonuç elde edebilirsiniz.

Peki hastalarımız diş sıkmanın bir sorun olduğunu veya bunun ekleme yansımasını nasıl fark edebilirler? İlk başta bir sorun olmasa da zamanla çene ekleminde ağrı ya da ses duyulmaktadır. Açma kapama hareketleri sırasında karda yürür gibi sürtünme sesleri ya da klik sesleri, kulak çınlaması eklem probleminin artık ilerlediğinin göstergesidir. Hastalar çenelerini açarken yana kaydığından şikayetçidir. Bazen ise çene açılır sonrasında ise tık diye tekrar yerine kayar. Ancak bu saydıklarım ilerlemiş problemlerdir. Artık sorun eklemin kemikleri arasındaki diskin aşınmasına kadar gelmiş demektir bu durum.

Ancak eklem problemlerinde asıl hedef durumu en başta fark edip tedavi edebilmektir. Çünkü ilerleyen dönemlerde tedavi sadece durdurmaya yönelik olabilmektedir. Bu nedenle düzenli kontroller sırasında eklem muayenesi de atlamaması gereken bir durumdur.

Sağlıklı gülüşler...

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi