MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diş Hassasiyeti
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
9 Mart 2021 Salı

Diş Hassasiyeti

Pandemiyle birlikte artan stresin etkisi çenelerde diş sıkmaya da sebep oluyor. Bu sıkmalar uzun süre devam ettiğinde ise dişlerde aşınmalara ve çatlaklara sebep oluyor. Bu durum ise kendini en sık hassasiyet olarak belli ediyor.

Diş hassasiyeti yani diğer bir deyişle diş sızlamaları hayatımızın bir döneminde mutlaka karşılaştığımız bir problemlerdir. Çünkü hayat kalitemizi etkileyerek, yeme içme alışkanlıklarının değişmesine kadar gidebilen durumlara yol açar. Severek yediğiniz birçok besinden ve içecekten uzak durmanıza yol açabilen, su içmenin bile acı yarattığı sorunlar ortaya çıkabilir.

Soğuk yiyecek ve içeceklerde dişinizde bir şeyler mi hissediyorsunuz, ya da dişleri fırçalarken, diş ipi ve ara yüz fırçalarını kullanırken göz kırpmayla başlayan irkilmeler mi yaşıyorsunuz? Sebebi diş hassasiyeti olabilir. Bu ağrılara boyun eğmek ya da bunlarla yaşamak zorunda değilsiniz. Diş hassasiyetinizi azaltabilir hatta iyileştirebiliriz. Peki diş hassasiyetinin sebepleri nelerdir? ??Kimi zaman diş hassasiyeti çok sert diş fırçalamaktan ya da kılları sert fırça kullanmaktan kaynaklı bu kuvvetlerin dişte yaptığı aşındırmalar sonucu oluşur. Zamanla diş yüzeyindeki koruyucu tabaka olan mine tabakası yıpranır ve aşınır. Açığa çıkan dentin yüzeylerinde dişteki sinirlere giden mikro kanallar vardır ve bu kanallar ve tüneler açığa çıkmaktadır. Bu kanallar sıcağa, soğuğa, asitli yiyeceklere ve içeceklere maruz kaldığı zaman diş hassasiyeti ve rahatsızlık meydana gelir. Bu durumun en iyi çözümü daha yumuşak fırçalar kullanmak ve fırçalama yaparken dişlere fazla kuvvet uygulamamaktır. Ancak var olan aşınmalar için mutlaka diş hekimi tarafından tedavi uygulanması gerekir. ??Asitli yiyecek ve içecekler de dişlerde aşınmaya sebep olmaktadır. Domates, limon, portakal, kivi, mandalina gibi yiyecekler asidik karakterlidir ve tüketildiğinde aşınmaya ve var olan aşınma durumunda da hassasiyete sebep olur. ??Geceleri diş sıkmak çene kasları, çene eklemi ve dişler açısından sorun yaratan bir parafonksiyondur. Diş gıcırdatmak dişleri aşındırır. Diş minesini yıpratır. Dentin yüzeyi açığa çıkar ve sinirlere giden kanallar dış tabakayla temasa geçmiş olur. Her türlü uyaran (sıcak, soğuk, asit) dişi etkiler ve ağrı oluşur. ??Diş beyazlatıcı macunlar da içeriklerindeki aşındırıcılar sebebiyle dişlerde aşınmalara ve sonrasında da hassasiyete sebep olan durumlardır. Diş eti rahatsızlıkları ve diş taşları diş etlerinde çekilmeye sebep olan durumlardır. Diş etlerinin çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkar. Dentin tabakası gibi kök yüzeyi de sinirlere giden kanallar içerir. Bu kanallardaki etkileşimler de dişte hassasiyete ve ağrıya sebep olur. ??Dişlerdeki mikro çatlaklarda özellikle soğuk yiyecek ve içecekler de hassasiyete sebep olur. Derin dolgular, dolgu kenarında meydana gelen sızıntılar, kırılmış dişler de uyaranlardan çok etkilenir. ??Hiçbir şekilde diş hassasiyetinden kurtulamıyorsanız mutlaka diş hekimine görünün. Diş minesinin dayanıklılığını artırmak ve hassasiyeti çözmek için florür uygulanabilir. Farklı içeriklere sahip hassasiyet giderici solüsyonlar bu tedaviler için kullanılabilir. Hassasiyeti çözmek için en ideal yol diş hekimini ziyaret etmektir. ??
Sağlıklı gülüşler...
Sorularınız için; [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi