MENÜ
İzmir 30°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1935 YILINDA GAZETECİ GÖZÜNDEN MENEMEN
Oktay Özengin
YAZARLAR
14 Ağustos 2020 Cuma

1935 YILINDA GAZETECİ GÖZÜNDEN MENEMEN

Cumhuriyet’in ilk yıllarında başta Yeni Asır olmak üzere tüm İzmir gazetelerinin Menemen’e özel bir ilgi duydukları ve sıklıkla sayfalarında Menemen haberlerini yayınladıklarını söylemek mümkündür. Bu sayede Menemen ile ilgili olarak birçok çalışma, etkinlik ve faaliyeti ayrıntıları ile bilmekteyiz. Bu gazeteler Menemen’deki muhabirleri aracılığı ile gelen haberleri yayınlarlarken, bazen de özel olarak gönderdikleri İzmir muhabirleri vasıtasıyla da sütunlarında genel içerikli yazılara yer vermişlerdir.

Bu İzmirli muhabirlerin özel olarak yazdıkları yazılardan biri “YÜRGÜ” gazetesinde yayınlanmıştır. “YÜRGÜ” Gazetesi muhabirinin Menemen’e gelerek kaza hakkında topladığı bilgilerden oluşan makale bu gazetede 25 Nisan 1935 tarihinde yayınlandı. Makalede oldukça ilgi çekici bilgiler yer alırken, muhabirin ismini kullanmaması dikkat çekici. Muhabir, kazamız hakkında edindiği bilgileri “MENEMEN MEKTUBU” başlığı altında okuyucuları ile şöyle paylaşmaktadır:

“Dün tatilden bil istifade Menemen’e gittim. Manen merbut olduğum bu kasabaya her ne zaman gidersem ruhumda tatlı bir ıstırap hissederim. Çünkü on iki sene evvel Ege mıntıkasının bu yeşil ve zümrüt ovasına hakim olan bu şehirde İstanbul’un tatlı hatıralarını göz yaşlarımla teskine çalışmış, sıcak bir muhit bulmuştum. İşte bu hatıralar dün de canlandı. Bilhassa ilkbaharın güzel bir gününde Cumhuriyet neslinin yarınki evlatlarıcoşkun bir tezahüratla bayram yapıyorlardı. Yanımdaki arkadaşla şöyle bir dolaştım. Şehrin içinde kimseler yok. Eski bir meslekdaş olan belediye reisini aradım. Uzun bir yorgunluğu dindirmek için bağa gitmişti. Kaymakamı sordum, Ulucak köyünde, çocukların müsameresinde bulunmak ve onları sevindirmek için orda imiş. Anladım ki, kimseleri görmek, bu çok alakadar olduğum memleketin dert ve ihtiyaçlarını anlamak, yapılan ve yapılmakta olan işlerini öğrenmek imkanı yoktur. Nihayet eczaneye gittim, eczacıyı köşesine çekilmiş ve kitaplarıyla meşkul buldum. Çok iyi tanıdığım bu arkadaş uzun seneler yaptığı mücadele ile bana ihtiyarlamışhissini verdi. Hakikaten de ihtiyarlamış. Görüşürken yedi sekiz senedir orada bulunan hükümet doktoru bay Bahri geldi. Müsahabe sıtma mücadelesine intikal etti. Hükümetin çok fedakarlıkla köylerde tatbik ettiği yüksek muavenet derin şükranlı hisleri bıraktığı ve sıtma gibi biaman bir hastalığın azalmakta olduğunu işittikçe büyük bir zevk duydum.

Vakit de geçiyordu rençberlerin paraya ihtiyaçları olduğu şu zamanda kooperatif reisini görmek istedim. Nihayet buldum. Bu genç on, on iki gün evvel genel heyetinintihabı ile riyasete geçmiş. Memleketin kuvvetli gençlerinden, bilhassa para işlerinde çok hassas davranan bir arkadaş. Birçok sualler sormak istedim, henüz selahiyetim yoktur, bir muamele göremiyoruz. Çünkü intihabımız tasdike iktiran etmedi dedi ve kesti. Doğrusu itiraf edeyim kiböyle mühim ve rençberin buhranlı bir zamanda kooperatifin para ikraz edeceği dakikada tasdikin uzun müddet yapılmaması hiç yerinde değildir. Alakadarların dikkat nazarını celbederim.

Burada da ümitsiz çıkarken Ticaret Odası Reisine tesadüf ettim. İktisadi buhranın tevlid eylediği ıstıraplı günler dolayısıyla sahai ticarettençekilen arkadaşların miktarı yüzde otuz nisbetindeymiş ve reisin lisanında anladığıma göre Menemen’de Ticaret Odası teşkilatının hikmeti vücudu nihayetbin iki yüz liranın sarfını icab ettirmekten başka bir faide temin etmektedir. Başka dolaşacak yer de kalmadı. Ankara’dan giden belediye encümen azasından bay Osman Sabancıyı selamlarken tekrar geleceğimi ve (Yürgü) için konuşacağımız söyledim ve ayrıldım.”

İKİ BELEDİYE BAŞKANI :

1935 yılında Menemen Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Fıkralı İdris Tınaz Bey’dir. 1950’den 1960’a kadar da Demokrat Parti’den Bedri Onat Menemen’in Belediye Başkanı olacaktır. İdris bey, görevi zamanında belediyede çok yakın çalışma arkadaşı olan Bedri Bey’i tam bir “Belediyeci” olarak yetiştirir. Ona işin inceliklerini öğretir. Bedri bey, zaten zeki bir insandır. Kendini topluma sevdirmiştir. Hemen hemen bütün etkinliklerde başrol oynar. Spor’dan Eğitim’e, Kültür’den Sanat’a kadar hemen her yerde vardır. Bu nedenle de Bedri bey 1950 yılında Belediye Başkanı seçildiğinde hiç acemilik çekmez.

Menemen’in iki eski belediye başkanı İdris Tınaz (solda), ve Bedri Onat bir çalışma anında…

1930 yılında Menemen Belediye o?nu?...

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi