Çene eklemi temporomandibuler eklem(TME) olarak da isimlendirilmektedir. Bu haftaki yazımda sizlere çene eklemi hastalıkları ve tedavilerinden bahsedeceğim.
Temporomandibuler eklem alt çeneyi kafatasına bağlayan dinamik canlı bir dokudur. Çene eklemi bozukları toplumun geniş bir kesiminde görülmektedir. Çene eklemi bozukluğu eklemin kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu durumudur. Buralarda görülen bozukluklar sonucu eklemin diskinde de problemler oluşabilmektedir.
Peki eklem bozukluklarının belirtileri nelerdir???
-ağız açma sırasında ağrı ve sesler
-ağız açmada kısıtlık ve kilitlenmeler
-boyun ağrısı
-baş ağrısı
-çiğneme sırasında hissedilen ağrı
-dişleri kapatırken birbiriyle temas ederken hissedilen ağrı
-çiğneme foksiyonu sırasında kaslarda çabuk yorulma hissi
-esnemede zorluk
-kulakta çınlama, uğultu, doluluk
-özellikle sabahları kalkınca çeneyi açmada zorlanma
-yüzde asimetri ve çenede kayma(deviasyon)
Bu problemler farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabileceği gibi çene eklemi problemlerinde sık karşılaşılan problemlerdir. Eklem hastalıklarının ve bozuklarının sebepleri nelerdir??
-diş eksiklikleri
-çeneye alınan travmalar
-diş sıkma, stres
-gelişimsel bozukluklar ve otoimmün hastalıklar
-Ortodontik bozukluklar ve yanlış kapanışlar
-diğer problemlerdir.
Çene eklemi tedavisi her zaman tam iyileşme sağlayamayabilir. Tedaviden önce aşınmış olan eklem dokusunun tam olarak iyileşmesi sağlanamayabilir. Ancak erken teşhis edilen durumlarda aşınma olmazsa tam iyileşme sağlanabilir. Ayrıca tedavi sonucu var olan aşınma daha ileriye gitmeyeceği için şikayetler giderilir.
Tedavide çeşitli yolar vardır. Bunlar hasta eğitimi ve koruyucu tedavi, ilaç tedavisi, ortodontik tedavi, splintlerden(plaklardan) yararlanma, fizik tedavi, psikiyatrik destek bunlar arasındadır. Uygun olan yöntem hekim tarafından belirlenerek tedavi yapılır.
Sağlıklı Gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]