Yaklaşan ara yıl tatili çocuklarımızın diş kontrolleri için doğru zaman. Genellikle okul bahanesiyle yapılamayan diş kontrolleri bu dönemde rahatlıkla yapılabilir. Yapılması gereken tedaviler ya da erken dönemde yapılan önleyici işlemler bu tatil döneminde çocuklar okulunu aksatmadan yapılabilir.
Peki bu işlemler nelerdir?
Süt dişlerinde ve daimi dişlerde yapılacak işlemler birbirlerinden farklılık gösterir. Yeni sürmeye başlayan daimi dişlerde fissür dediğimiz çürük oluşumunun başladığı ve iyi temizlenemeyen bölgelere fissur örtücü uygulanabilir. Ayrıca çocukların yaşlarına ve süren ve sürmeye başlayan diş gruplarına göre flor uygulamaları yapılabilir.
Önemli olan bu uygulamalarda erken teşhis ve müdahale imkanıdır. Çünkü fark edilmeyen çürükler hızlı ilerleyerek ve ara yüzeylerden başlayarak kanal tedavisi ya da çekime kadar giden sonuçlar doğurabilir.
Ayrıca erken dönemde gelişimsel ya da kötü alışkanlıklar sonucu oluşan ortodontik problemler teşhis edilir. Uzmanlar tarafından yapılan kontrollerde böyle bir tedaviye ihtiyaç olursa uygun şekilde tedaviye başlanabilir.
Neden ortodontik tedavi?
Çünkü çapraşık dişlerin tek kötülüğü görüntü değildir. Çapraşıklık olan bölgelerde dişleri temizlemek daha zordur. Ayrıca bu bölgelerde dişeti hastalıklarına yatkınlık artar. Dişler tam ve düzgün kapanmadığı için çene ekleminde ve çene kaslarında sorunlar oluşabilir.
Dişlerdeki şekil bozukları konuşma bozukluklarına ve bazı seslerin düzgün çıkarılmamasına sebep olunabilir. Ortodontik tedaviyle fonksiyonel ve estetik problemler düzeltilebilir. Eğer ki iskeletsel bir problem yoksa ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir.
Ortodontik problemlerin sebepleri nelerdir?
Ortodontik problemlerde genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Bunun yanında ağızdan nefes alma alışkanlığı, parmak emme alışkanlığı, uzun süreli yalancı emzik kullanma, yatış şekli, erken süt dişi çekimleri ve yirmi yaş dişleri ortodontik problemlere sebep olabilir.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce neler yapılmalıdır?
Hastalar ortodontik tedaviye sağlıklı dişler ve dişetleriyle başlamalıdırlar. O nedenle var olan bozukluklar öncesinde giderilmelidir. Var olan çürükler tedavi edilmelidir. Diş taşları varsa öncesinde temizlenmelidir.
Ortodontik tedavi sonrasında neler yapılmalıdır?
Ortodontik tedavide teller çıkarıldıktan sonra aktif tedavi sona ermektedir. Ama sonrasında pekiştirme tedavisi başlar. Tedavi sonrası sonucun korunması en az tedavi kadar önemlidir. Dişleri kemiğe bağlayan lifler dişleri tekrar eski konumlarına getirmeye çalışır. Bu nedenle pekiştirme tedavisi önemlidir. Dişlerin tekrar eski konumuna gelmesine ortodontide nüks denir.
Bu amaçla sabit ya da hareketli apareyler yapılabilir. Sabit koruyucular dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılır. Hareketli olanlar ise doktorunuzun önerileri doğrultusunda uygun şekilde kullanılır.
Ortodontik tedavi için uygun yaş kaçtır?
Çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesinin ön dişler sürdükten sonra 7-8 yaşlarında yapılmasında fayda vardır. Bu dönemde ilerde oluşabilecek problemler fark edilip önlem alınabilir. Erken tedaviye başlanabilir. İskeletsel müdahaleler yapılabilir. Diş çekimini gerektirebilecek durumlar bu yaşlarda yapılan uygulamalar ile önlenebilir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]