Bazı kişiler için diş hekimi adından bile korkulan bir unsurdur. Diş hekimine gitmek çekinilen hatta korkulan bir iştir çoğu birey için. Bunun nedeni de daha çok geçmişten özellikle de çocukluktan gelen korkular ve kötü izlenimler olabilir. Bu nedenle çocuklarımızın erken yaşlarda diş hekimi ile tanışmaları ve travma yaratmadan yapılan işlemler ileriki diş hekimi kontrolleri için de temel oluşturmaktadır. Bu hafta sizlere diş hekimi korkusundan bahsedeceğim.
Çoğunlukla diş hekimi korkusunun altında yatan sebep iğne korkusu olmaktadır. Ama birçok işlem lokal anesteziyi yapmadan yapılabilmektedir. Ayrıca gelişen teknolojiler ile lokal anestezi işlemi gerekli olsa bile bu işlemler ağrısız yapılabilmektedir.
Hastalar iğneden korksalar da aslında ağrısız bir tedavinin ilk şartı anestezidir. Hastanın psikolojik olarak ağrı hissetme ihtimalini ortadan kaldırmak için anestezi etkili bir yöntemdir. Çünkü ağrı yaşama ihtimali ve bu korku stresi tetiklemektedir.
Diş hekimi korkusunun temeli çocukluğa dayandığı için çocuklara erken yaşlarda diş hekimi ile tanıştırmak önemlidir. Çocukları fobilerinin oluşmaması için dişle ilgili herhangi bir problemlerinin olmamasına rağmen sadece tanıştırmak amaçlı diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca bu kontrollerde erken aşamadaki çürük vb. durumlara müdahale edilebilmektedir. İlk tanışmada böylelikle çocuk ağrısız bir gün geçirir. Verilen küçük hediyelerle de diş hekimi güzel bir yer olarak bilinçaltına işlenmiş olur.
Peki diş hekimi korkusunu neler pekiştirir?
Bazı filmler, mizahi çizimler, karikatürler hastaları önyargılı olmaya itmektedir. Genellikle mizah konusu olarak kullanılmasına rağmen özellikle çocuklarda yanlış etkileri olabilmektedir. Bu nedenle altta yatan bir korku oluşturmamak için çocukları bu tarz paylaşımlardan ve yapımlardan uzak tutmak gerekmektedir.
Diş doktoru korkusu psikolojik olarak diş hekimine gitmekten hoşlanmama, korkma ve diş hekimine gitmeyi gereksiz mantık dışı bulma ile tarif edilebilir. Ancak her an diş hekimine gitmek zorunlu hale gelebilir ve diş ağrısıyla karşılaşabiliriz. Bu nedenle diş hekiminden duyulan korku ile baş edilmeli ve günün birinde bu korku ile yüzleşmek zorunda kalma ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Artık hepimizin bildiği gibi altı ayda bir diş hekimi kontrolü diş sağlığımız açısından önem ve gereklilik arz etmektedir. Hastalar diş hekimi korkularından rahatlıkla hekime bahsetmelidirler. Böylelikle ortak bir çözüm ve işbirliği ile daha rahat tedavi ve kontrol seansları sağlanabilir.
Bazı durumlarda hasta diş hekimi korkusunun farkına tedavi sırasında varabilir. Böyle durumlarda da açık bir şekilde durumu ifade etmek stres yaşamaktan daha etkili bir durumdur.
Hemen hemen tüm diş hekimleri dişçi korkusu yaşayan hastalarla çalışmak durumunda kalmışlar ya da kalacaklardır. Aynı şekilde siz ya da bir yakınınız bu korkuyu halen taşıyor olabilir ya da günün birinde bu korkuyla siz ya da bir yakınınız karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda atılması gereken ilk adım diş hekiminden randevu alınırken bu korkudan söz edilmesidir. Bu adım alınacak randevu saatinin en uygun bir zaman için ayarlanmasını sağlayacak dolayısıyla randevu hem doktor hem de hasta için daha uygun bir hale getirilebilecektir. ikinci olarak yapılması gereken, hastanın korkuları konusunda hekimiyle açık bir şekilde konuşmasıdır. Hasta, diş hekiminden neden korkuyor ve bu konuda neler yapılabilir? Korku ve kaynakları konusunda doktorla hastanın konuşması ve bu anlamda alınacak önlemlerin yanı sıra yapılabilecek değişiklikler konusunda ortak kararlar alınması korkunun yenilmesinde önemli yararlar sağlayacaktır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]