KANAL TEDAVİSİ
Ağrısı geçmeyen, özellikle gece ağrısı başlayan ve ağrı kesici içmeye rağmen geçmeyen ya da ağrı kesicinin etkisi geçince ağrısı tekrardan başlayan dişlerde uygulanan ve bu sayede çekilmek yerine dişlerin ağızda kalması amacıyla yapılan tedavi kanal tedavisidir. Bu hafta sizlere kanal tedavisini ve yapım aşamalarını ve nasıl ağrısız yapılacağını kısaca anlatacağım.
Kanal Tedavisi
Diş ağrısı kanal tedavisi endikasyonu için önemli bir belirteçtir. Kanal tedavisi gereken dişte ağrı; sadece o dişte değil boyunda kulakta ya da ilgili dişin bulunduğu yarım çenede hissedilebilir. Kronik durumlarda ise dişte ağrı olmaksızın radyografik incelemelerde iltihaba rastlanabilir ve bu durum da kanal tedavisi gerektirir. Diş çürüğünün dişin canlı kısımlarına ulaşmasıyla bu bölgenin iltihaplanması olayına pulpitis( dişin canlı kısımlarının iltihabı) denir. Bu olay sonucu dişin iltihaplanan dokularının temizlenip uzaklaştırıldıktan sonra uygun şekilde doldurulması işlemine kanal tedavisi denir.
Günümüzde uygulanan güncel yaklaşımlar ile diş apselerinin büyük çoğunluğu dişin çekilmesine gerek kalmadan kanal tedavisi ile iyileşebilmektedir. Kullanılan malzemelerin doğru seçilmesi doğru endikasyon ve materyal kullanımı başarı için önemli unsurlardır.
Kanal tedavisinde başarı tedavi basamaklarının doğru ve eksiksiz uygulanması ile ilişkilidir. Kanalların doğru şekilde bulunması, genişletilmesi, temizlenmesi ve doldurulması gerekir. Kanal tedavisi dişi kurtarmak için yapılan son basamaktır. Bu nedenle tedavide geç kalınmaması gerekir.
Dişe kanal tedavisi gerekip gerekmediği basit olarak;
-gece görülen şiddetli ağrılar
-dişin üzerine basıldığında ağrı oluşması
-sıcakta soğukta oluşan ve uzun süren ağrı
-şişlik
Bu saydıklarım kanal tedavisi gerektiğini basit olarak göstermektedir. Bunlar dışında endikasyon mutlaka radyografik olarak desteklenmelidir.
Şimdi de basitçe kanal tedavisinin basmaklarını anlatalım. Yapılan lokal anestezinin ardından yapılan işlemlerde ağrı hissetmemeniz sağlanır. Çürük temizlenerek yumuşak ve bakteri içeren diş dokuları uzaklaştırılır. Kanalların girişi belirlenir ve anatomisine uygun olarak kanallar temizlenir ve şekillendirilir. Bazen tek seansta bitirilen tedavi duruma göre birkaç seansa uzayabilir. Bu seanslar arasında diş ve kanallar doku dostu materyaller ile kapatılır. Uygun teknikle kanallar doldurulduktan sonra doğru dolgu malzemesiyle ya da gerekliyse kaplama yapılarak tedavi bitirilir.
Kanal tedavisi bitirildikten sonra dişte birkaç gün üzerine basıldığında ağrı olması normaldir.
Ağrısız Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi yapım aşamasında kullanılan güncel aletler ile eskiye göre hem süre olarak kısa hem de ağrısız şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca ağrı olan seanslarda kullandığımız çeşitli ajanlar da hem ağrının geçmesinde hem de ağrısız ve sağlıklı tedavi yapılmasında etkili olmaktadır.
Rutinde kullandığımız döner aletler daha etkili bir temizlik sağlamaktadır. Uygulanan irrigasyon(yıkama) ajanları da hem kanalların genişletilmesini kolaylaştırmakta hem de kanalların içinin dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu için gerekli materyallerdir.
İltihabın tedavi edilmesinde kullanılabilen ajanların etkinliklerinin artması ve yeni ajanların bulunması ve kullanıma sunulması ile yukarıda da belirttiğim üzere dişlerin çekilmesine gerek kalmadan ağızda tutulabilmektedir.
Bu durumda da maliyeti yüksek gibi görülen ve algılanan kanal tedavisi ile diş ağızda kaldığı için buraya yapılabilecek implant veya köprü protezine gerek kalmayarak hasta yüksek maliyetli tedavilerden de kurtulmaktadır.
DİŞ HEKİMİ Mehmet Ergüneş
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]