MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kabızlığa karşı beslenme önerileri
İrem Yorgancı
YAZARLAR
27 Ağustos 2021 Cuma

Kabızlığa karşı beslenme önerileri

Sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme ne kadar önemliyse düzenli tuvalet alışkanlığı da o kadar önemlidir. Tükettiğimiz besinlerin vücutta normalden daha uzun kalması durumunda hem mental hem de fiziksel anlamda sağlık sorunları yaşarız. Bu durum kabızlık (konstipasyon) olarak adlandırılır.

Yüksek miktarlarda rafine şeker tüketmek, posalı (lifli) besinleri az tüketmek, günlük yetersiz fiziksel aktivite, sıvı tüketiminin az olması, dışkılamayı sürekli ertelemek, uzun süreli seyahatler ve buna bağlı hava değişimi, kullanılan bazı ilaçlar, gebelik, şeker hastalığı, tiroid bezinin az çalışması, uzun süreli yapılan sağlıksız zayıflama diyetleri bu durumun başlıca nedenleri olabilir. Bunların dışında bağırsaklardaki fonksiyon bozukluğuna ya da bir başka hastalığın semptomu olarak da kabızlık gelişebilir.

Kabızlıktan kaçınmak ya da bu durumu düzeltmek için günde mutlaka 2-2.5 litre su için. Sindirimi hızlandırıcı, barsak hareketlerini kolaylaştırıcı etkisinden dolayı kabızlığı önlemede su tüketimi en önemli faktörlerden biridir. Öğünler atlanmamalıdır, çünkü düzenli yemek yemek bağırsak hareketlerinin de düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Posadan zengin yiyecekler tüketin. Posa yani lif oranı yüksek yiyeceklere kabızlığın önlenmesinde veya azalmasında faydalıdır ama tüketiminizi yavaş yavaş artırın. Ekmek olarak kepekli ekmek, pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavı tüketmeye çalışın. Haftada 2 kez bakliyat tüketin. Sebzelerden; patlıcan, bamya, kabak, lahana, semizotu, enginar meyvelerden; elma, armut, kayısı, incir ve eriği kabuğuyla tüketmek lif oranını artıracaktır. Her gün bir kase probiyotik yoğurt yiyin veya kefir için. Bağırsaklarda sindirime yardımcı olan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakteriler de bulunmaktadır. Probiyotik yoğurt veya kefir bağırsak floranızı düzenleyerek bu bakteri popülasyonunu dengeler ve bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Ve yine en önemlisi olarak sağlıklı yaşam ve sağlıklı sindirim sistemi için hayatınıza hareket katın. Günlük 30 dakika hafif tempo ile yapılacak yürüyüşler sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bu genel beslenme tüyolarının dışında kabızlık durumundan kurtulmaya çare olabilecek üç farklı tarif eklemek istedim bugünkü yazımıza. Siz damak tadınıza en uygun olanı seçip gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Tıbbın babası Hipokratın dediği gibi ‘Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun’.

Kabızlık Marmelatı
- 1 adet kuru incir
- 2 adet kuru kayısı
- 2 adet kuru erik
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

İncir, kayısı ve eriği temizleyip doğrayın. Cezvede 1 çay bardağı suyla haşlayın. Tüm malzemeleri blenderize edin. Hafta boyunca her gün/1 tatlı kaşığı tüketerek güne başlayın.

Kabızlığa İyi Gelen Yoğurt Kürü
- 1 çay kaşığı nane
- 1 şişe maden suyu
- 2 yemek kaşığı kadar limon
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet kayısı
- 2 adet kabuklu salatalık

Hepsini karıştırıp blenderize ederek günde bir defa tüketin.

Kabızlığa mucize Smoothie
- 1 fincan yeşil çay
- 1 /2 su bardağı kefir
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tüm malzemeleri karıştırın. Dilerseniz keten tohumunu dişe gelmeyecek şekilde blenderize ederek tüketebilirsiniz. Haftada 2 kez sabahları aç karınla ya da gün içinde ara öğünlerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi