MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BAYRAM SOFRASI
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
16 Temmuz 2015 Perşembe

BAYRAM SOFRASI

ANANEDEN Çİ BÖREK

MALZEMELER

-3 bardak un
-1 yemek kaşığı sirke
-Tuz
-Aldığı kadar su
-2 yemek kaşığı zeytinyağı

İÇ HARÇ
-250 gr. GÜLEÇ PİLİÇ az yağlı kıyma
-Soğan
-Tuz – karabiber
4-5 yemek kaşığı su

KIZARTMAK İÇİN
Sıvıyağ

YAPILIŞI

-Geniş bir kapta unu, tuzu, sirkeyi, kullanıyorsanız sıvı yağı su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Sonra 15-20 dakika üstüne nemli bez örterek dinlenmeye bırakın.

-Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. Soğanı rendeleyerek veya çok ince kıyarak içine ilave edin. Suyla yumuşak bir kıvam elde edin.

-Dinlenen hamurdan bezeler yapın bezeleri ufak tabak büyüklüğünde açın.

-Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun, yayın hamurları yarım ay şeklinde kapatın.

-Kenarını iyice kapatın ki iç harç dışarı taşmasın.

-Börekleri çok bekletmeden kızartırsanız daha iyi sonuç alırsınız iç harç böreklerinizi sulandırmadığı için.

-Kızartma tencerenizde bol sıvıyağı kızdırın iyice kızınca börekleri sıcak olarak servis edin.


BABAANNEDEN HAŞHAŞLI ÇÖREK

MALZEMELER

-1 tatlı kaşığı yaş maya

-Yarım çay bardağı sıvı yağı

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-4 su bardağı un

-Aldığı kadar ılık su


İÇ HARÇ

-450 gr çekilmiş haşhaş

-2 su bardağı sıvı yağı

ÜZERİ İÇİN

-2 adet yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

-Bir kaba yaş mayayı ve şekeri koyalım, üzerine ılık suyu koyalım, ılık suda mayayı eritelim maya şeker ve su yardımı ile kabardıktan sonra içine tuzu koyalım ve iyice karıştıralım.

-Unu ilave edelim ve üzerine yavaş yavaş ılık suyu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

-Hamurun üzerini nemli temiz bir bezle kenara alıp en az 30 dakika dinlendirelim.

-Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye ayıralım bezeleri oklava ile ortaca büyüklükte açalım.

-İçi için; bir kaba çekilmiş haşhaşı, sıvı yağı koyalım ve karıştıralım açtığımız hamurların üzerine haşhaşlı karışımdan sürelim ve üst üste yerleştirelim ve kare şeklinde keselim.

-Sonra kare kestiğimiz hamurları 2 parmak kalınlığında, şerit şeklinde keselim şeritlerin her iki ucu ters tarafa çevrilerek burulur ve tepsiye dizelim.

-Hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp, önceden ısıtılmış 200° fırında 20 dakika pişirelim.

-Dinlenen çöreklerimizi biraz soğuyunca servis edelim.

 

ANNEDEN REVANİ TATLISI

MALZEMELER

-4 adet yumurta

-1 su bardağı şeker

-1/2 su bardağı sıvı yağ

-1 su bardağı irmik

-1 su bardağı yoğurt

-2 su bardağı un

-1 paket kabartma tozu

-1 paket vanilya

-Bir miktar rendelenmiş limon

 

ŞERBETİ İÇİN

-3 su bardağı şeker

-3 su bardağı su

-1/2 limon

YAPILIŞI

-İlk olarak şerbeti yapalım ki revani olurken o bir yandan soğusun, su ve şeker, kıvamı bir miktar yoğunlaşıncaya kadar kaynatılır ve limonun suyu ilave edilir ve şerbet soğumaya bırakılır.

-Yumurtalar ve şeker, güzelce kabarana kadar çırpılır yoğurt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir sonra irmik, kabartma tozu, vanilya, un ve limon kabuğu da eklenerek bir miktar daha çırpılır.

 


-Dibi yağlanan tepsiye dökülen hamur önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir fırında çıkarılan revani, ılınıncaya kadar beklendikten sonra şerbeti verilir.

-Şerbetini iyi çekene kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Ve son olarak ailecek herkese iyi bayramlar dileriz! 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi