ANANEDEN Çİ BÖREK
MALZEMELER
-3 bardak un
-1 yemek kaşığı sirke
-Tuz
-Aldığı kadar su
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
İÇ HARÇ
-250 gr. GÜLEÇ PİLİÇ az yağlı kıyma
-Soğan
-Tuz – karabiber
4-5 yemek kaşığı su
KIZARTMAK İÇİN
Sıvıyağ
YAPILIŞI
-Geniş bir kapta unu, tuzu, sirkeyi, kullanıyorsanız sıvı yağı su ilave ederek kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Sonra 15-20 dakika üstüne nemli bez örterek dinlenmeye bırakın.
-Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin. Soğanı rendeleyerek veya çok ince kıyarak içine ilave edin. Suyla yumuşak bir kıvam elde edin.
-Dinlenen hamurdan bezeler yapın bezeleri ufak tabak büyüklüğünde açın.
-Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma koyun, yayın hamurları yarım ay şeklinde kapatın.
-Kenarını iyice kapatın ki iç harç dışarı taşmasın.
-Börekleri çok bekletmeden kızartırsanız daha iyi sonuç alırsınız iç harç böreklerinizi sulandırmadığı için.
-Kızartma tencerenizde bol sıvıyağı kızdırın iyice kızınca börekleri sıcak olarak servis edin.
BABAANNEDEN HAŞHAŞLI ÇÖREK
MALZEMELER
-1 tatlı kaşığı yaş maya
-Yarım çay bardağı sıvı yağı
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-4 su bardağı un
-Aldığı kadar ılık su
İÇ HARÇ
-450 gr çekilmiş haşhaş
-2 su bardağı sıvı yağı
ÜZERİ İÇİN
-2 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
-Bir kaba yaş mayayı ve şekeri koyalım, üzerine ılık suyu koyalım, ılık suda mayayı eritelim maya şeker ve su yardımı ile kabardıktan sonra içine tuzu koyalım ve iyice karıştıralım.
-Unu ilave edelim ve üzerine yavaş yavaş ılık suyu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.
-Hamurun üzerini nemli temiz bir bezle kenara alıp en az 30 dakika dinlendirelim.
-Mayalanan hamuru 10 eşit bezeye ayıralım bezeleri oklava ile ortaca büyüklükte açalım.
-İçi için; bir kaba çekilmiş haşhaşı, sıvı yağı koyalım ve karıştıralım açtığımız hamurların üzerine haşhaşlı karışımdan sürelim ve üst üste yerleştirelim ve kare şeklinde keselim.
-Sonra kare kestiğimiz hamurları 2 parmak kalınlığında, şerit şeklinde keselim şeritlerin her iki ucu ters tarafa çevrilerek burulur ve tepsiye dizelim.
-Hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp, önceden ısıtılmış 200° fırında 20 dakika pişirelim.
-Dinlenen çöreklerimizi biraz soğuyunca servis edelim.
ANNEDEN REVANİ TATLISI
MALZEMELER
-4 adet yumurta
-1 su bardağı şeker
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-1 su bardağı irmik
-1 su bardağı yoğurt
-2 su bardağı un
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-Bir miktar rendelenmiş limon
ŞERBETİ İÇİN
-3 su bardağı şeker
-3 su bardağı su
-1/2 limon
YAPILIŞI
-İlk olarak şerbeti yapalım ki revani olurken o bir yandan soğusun, su ve şeker, kıvamı bir miktar yoğunlaşıncaya kadar kaynatılır ve limonun suyu ilave edilir ve şerbet soğumaya bırakılır.
-Yumurtalar ve şeker, güzelce kabarana kadar çırpılır yoğurt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir sonra irmik, kabartma tozu, vanilya, un ve limon kabuğu da eklenerek bir miktar daha çırpılır.
-Dibi yağlanan tepsiye dökülen hamur önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir fırında çıkarılan revani, ılınıncaya kadar beklendikten sonra şerbeti verilir.
-Şerbetini iyi çekene kadar oda sıcaklığında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]
Ve son olarak ailecek herkese iyi bayramlar dileriz!