MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İFTAR MÖNÜSÜ-3
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
2 Temmuz 2015 Perşembe

İFTAR MÖNÜSÜ-3

 Canım kocam, hayat arkadaşım tam 10 gündür evden uzaktaydı. Aslında bu ilk ayrılığımız değildi. Daha önce de benim bir kaç kere uzun uzun seyahatlere çıktığım olmuştu. Ama gel gelelim benim İzmir`de bu kadar uzun zaman tek kalıpta, onun gittiği olmamıştı. Sağ olsun bu süre zarfında canım ailem, arkadaşlarım hiç tek bırakmadılar ve 10 gün boyunca bir kere dahi eve yemek söylemedim -ki tek başıma olsam eminim 10 gün dışarıda yemek yerdim ama minnoş annem öyle güzel iftar yemekleri çıkarttı ki niyetli hali ile resmen anne yemeklerine doydum. Eşimin de dediği gibi: `Selin senin yemeklerin çok güzel ama Münevver annemin yaptıkları dünya harikası.` Bugün size annemin iftar sofrasında yaptığı o lezzetli yemeklerden bir kaç tarif yazacağım inşallah siz de beğenir, denersiniz şimdiden afiyet olsun.

 

TAVUK ÇORBASI

 

MALZEMELER

 

-1 adet GÜLEÇ PİLİÇ tavuk göğsü

 

-2 çorba kaşığı un

 

-5 çorba kaşığı sıvıyağ

 

-6 su bardağı su

 

-1 tatlı kaşığı tuz

 

 

Terbiye için:

 

-1 adet yumurta

 

-1 tatlı kaşığı un

 

-Yarım limon suyu

 

 YAPILIŞI

 

-Tavuk 6 su bardağı suyla haşlanır.

 

-Un ve yağ ayrı bir yerde kavrulur üzerine tavuk suyu eklenir.

 

-Kaynayınca didiklenmiş tavuk, tuz atılır bir taşım pişirilir.

 

-Terbiye karışımı eklenir ki bu aşamada yumurta ve limon suyu için bir süzgeçte süzülerek yavaş yavaş eklenip kısık ateşte karıştırarak 5 dakika daha karıştırarak pişirilir.

 

 İZMİR KÖFTE

 

MALZEMELER

 

-400 gr kıyma

 

-1 adet rendelenmiş soğan

 

-1 adet yumurta

 

-3 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu

 

-1 avuç maydanoz

 

-1 çay kaşığı tuz

 

-1 çay kaşığı kimyon

 

-1 çay kaşığı karabiber

 

-2 yemek kaşığı un

 

-2 adet büyük boy patates

 

-1 yemek kaşığı domates salçası

 

-2 adet rendelenmiş domates

 

-1 tatlı kaşığı toz biber

 

-1 su bardağı su

 

-Tuz

 

-Kızartmak için sıvı yağ

 

 

YAPILIŞI

 

-Köfte için kıyma, soğan, yumurta, ekmek kırığı, maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, kimyon ve karabiberi derin bir kaba alıp iyice yoğurun uzun köfte şekli verin.

 

-Patatesleri soyup elma dilim şeklinde doğrayın yıkayıp kurulayın kızdırdığınız yağda kızartın.

 

-Köfte ve patatesleri uygun bir fırın kabına dizin ayrı bir kapta rendelenmiş domates, salça, toz biber, su ve tuzu çırpın hazırladığınız bu sosu köfte ve patateslerin üzerine gezdirin.

 

-200 derecelik fırına verip 15-20 dk pişirin.

 

 

 

NOT: Annemin tarifine göre yaptığımda ben köfteleri ilk olarak fırında pişiriyorum, daha sonra üstlerine patates, domates ve biber ekleyip onların fırında pişmesini sağlıyorum. Hem daha hafif oluyor hem de hiç kızartma işi ile uğraşmamış oluyorum.

 

 FIRINDA BİBER DOLMASI

 

 MALZEMELER

 

-1/2 kg. Dolmalık biber

 

-200 gr. Kıyma

 

-1 yemek kaşığı Pirinç

 

-1 yemek kaşığı Bulgur

 

-1 yemek kaşığı Tereyağ

 

-1 adet Soğan

 

-2-3 diş Sarımsak

 

-1 çay kaşığı Karabiber

 

-1 tatlı kaşığı Nane

 

-1 çay kaşığı Tuz

 

-1 yemek kaşığı Salça

 

-1/2 demet Maydanoz

 

-1/2 demet Dere Otu

 

SOSU İÇİN:

 

-2,5 su bardağı Su

 

-2 yemek kaşığı Salça

 

ÜSTÜ İÇİN:

 

-2 adet Domates

 

HAZIRLANIŞI

 

1- Dolmalık biberlerin içini çıkarıp temizleyin yıkadıktan sonra diplerinden 3-4 yerinden bıçakla delin.

 

2- Kıyma, pirinç, bulgur, tereyağ, soğan, sarımsak, salça, maydanoz, dereotu ve baharatları bir kabın içine koyup elinizle yoğurur gibi karıştırın.

3- Tüm biberlerin içine çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Ortasına parmağınız rahatlıkla girebilme dışından taşmamalı. En üste domates dilimlerinden kapak yapın.

4- Bir fırın kapının içine sıkışık olmayacak şekilde yerleştirin. Üstüne su ve salça karışımını dökün. Fırını önceden ısıtın 200 derece fırında 1 saat pişirin. Sürekli kaşıkla sağa sola çevirmeniz tüm biberlerin her tarafının kızarması lezzeti arttırır. Afiyet olsun.

 

ŞEFTALİ HOŞAFI

 

 MALZEMELER

 

-5-6 adet şeftali

 

-6 su bardağı su

 

-2 su bardağı şeker

 

-1/2 limon suyu

 YAPILIŞI

  -Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı tuz koyup, şeftalilerin üzerini geçecek kadar buzlu su ekleyip, küp küp doğranmış şeftalileri koyup 15-20 dk bekletin ki pişerken şeftaliler parçalanmasın.

 

-Suyu ve şekeri tencereye koyup 10-15 dk kaynattıktan sonra şeftalileri ekleyip kısık ateşte bir iki taşım kaynatın. Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Oda ısısına geldiği zaman, buzdolabında muhafaza edip, soğuyunca servis yapın.

 SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi