MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bağırsak sağlığını koruyan 6 besin
İrem Yorgancı
YAZARLAR
1 Ekim 2021 Cuma

Bağırsak sağlığını koruyan 6 besin

Sindirim sistemimiz ve bağırsak sağlığımız, vücudumuzun tümünü ilgilendiren oldukça kritik noktalardır ki bu sebepten bağırsağa ikincil bir beyin denilmektedir. Bu sistemi sağlıklı tutmamız genel vücut sağılığımızı direkt ilgilendirirken, yanlış? ve yetersiz beslenme birçok hastalığa yol açabilmektedir.

Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durup stresle vedalaşma bağırsaklarımızda bulunan iyi bakterilerin sayısını artırıyor. Böylece gelişen sağlıklı bağırsak florası hastalıklara karsı daha güçlü oluyor. Sindirimin son bulduğu bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleşiyor. Ancak bozulan florayla birlikte bağırsaklardaki bariyer de bozularak toksik maddelerin geri emilmeye başlamasına neden oluyor. Bu emilim sonucunda da bağışıklık sistemimiz bozulurken, diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan da bağırsaklarımızı nasıl beslediğimizin önemi büyük.

Peki ne yemeliyiz?

Probiyotikler: Sağlıklı bağırsaklar için en önemli besinler probiyotikler. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını güçlendiren probiyotik gıdalar hem diyet listelerimizin, hem de rutin beslenme programlarımızın vazgeçilmez öğesi olmalıdır. Bu gıdalar ise dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan ev yapımı yoğurt, yine fermente bir gıda olan kefir, yüksek lif içeriği ile turşu diyebiliriz.

Omega3: Dost bakterilerin sayısının artırılmasına destek olan Omega-3 açısından zengin olan somon ve içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileriyle de bilinen çiğ? badem tüketmek de oldukça faydalı.

Sebze ve meyveler: Sebze ve meyvelerden de bağırsak sağlığı ve sindirim üzerindeki faydaları açısından en ön planda olan iki cevher var; ıspanak ve elma. Yararlı bakterilerin artmasında etkili olan ıspanak, floramızın düzenlenmesine olan etkisinden dolayı tercih etmemiz gereken bir gıda olarak öne çıkıyor. Elma ise posası ve içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine büyük katkı sağlıyor.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, içerdiği orta zincirli yağ? asitleri sayesinde vücudu daha az yorarak sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sağlıyor.

Tarc?ın: Tarçın da sindirimi artırıp kan şekeri seviyesini dengeleyerek vücudu rahatlatıyor. Mideyi yatıştırıp mide bağırsak kanalını rahatlatan nane de yine sindirim sistemimizin önemli dostlarından biri olarak değerli bir yere sahip.

Posa: Son olarak tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş? besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve böylelikle sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi