Günümüz beslenmesinde sıkça tükettiğimiz fakat vücudumuzdaki birçok mekanizmaya zarar veren, sağladığı enerjinin kalitesiz kalori olarak görülmesinin yanı sıra tüketimi düzenli bir alışkanlık haline gelen bir besin ögesinden bahsedeceğiz bugün. İnvent şeker, daha bilinen bir tabirle sofra şekeri. Obezite, kalp hastalıkları ve özellikle diyabeti kapsayan birçok ciddi hastalık ile ilişkilendirilen bir yüksek risk faktörü. Ve ne yazık ki gün içinde gıdalarla ne kadar fazla şeker tükettiğimizi göremiyoruz veya göz ardı ediyoruz. Vazgeçemediğimiz daha doğrusu vazgeçmek istemediğimiz, tükettiğimizde vücudumuzda salgılanan mutluluk verici hormonları arttıran bu besinleri tatlandırmanın farklı yolları da var. Şanslıyız ki, yemeklerinize ve tatlılarınıza şekerin verdiği tadı verecek bu doğal besinler aynı zamanında vücudumuza da oldukça fayda sağlayacak. Peki şeker yerine geçen bu besinler nelerdir?
Ham bal ham bal gerçek bir süper besindir. Enzimler, antioksidanlar, demir, çinko, potasyum, kalsiyum, fosfor, B6 vitamini, riboflavin ve niasin ile doludur. Sindirim sisteminde sağlıklı bakterilerin gelişmesini teşvik ederken, bu gerekli besinler, vücut için zararlı olan serbest radikalleri nötrleştirmeye yardımcı olur. Bal, sofra şekerinden daha tatlı olduğu için yemek tariflerinde kullanılan şekerin 4'te 3'ü kadar bal kullanmanız yeterli olacaktır.
Muz
Muz, lif ve potasyum bakımından zengindir ve iyi bir B6 ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca doğal olarak tatlı ve hafif bir lezzetleri vardır. Bu da onları mükemmel bir doğal tatlandırıcı haline getiriyor. Tatlılarınıza muz ekleyecekseniz olgun muzların daha çok şeker içerdiğini unutmayın.
Hurma
Hurma, potasyum, bakır, demir, manganez, magnezyum ve B6 vitamini bakımından zengindir. Kolayca sindirilirler ve proteini, yağı ve karbonhidratları sindirmeye yardımcı olurlar. Ayrıca yapılan çalışmalarda, hurmanın kandaki kötü (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini ve inme riskini azaltabileceğini gösterilmektedir. Karamel benzeri bir lezzete sahip her türlü yiyeceği tatlandırabilen bu lif dolu mucizevi meyveyi kurabiyeler, kekler ve diğer tatlılarınıza ekleyerek işlenmiş şeker kullanmayı bırakabilirsiniz.
Pekmez
Organik pekmez son derece besleyicidir ve bakır, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, selenyum ve B6 vitamini açısından zengindir. Şekerpancarı, rafine şeker ve mısır şurubuna kıyasla en yüksek fenolik içeriğe ve antioksidan etkiye sahiptir. İyi bir besleyicidir. Fırında pişirmek için uygundur.
Keçiboynuzu özü
Keçiboynuzu özü sağlığı etkileyen pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Özellikle hücreleri yenileyen keçiboynuzu özü bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda güçlü bir balgam söktürücü olan keçiboynuzu özü özellikle kış aylarında soğuk algınlıklarına iyi gelir. Kansızlık sorunu yaşayan kişiler de mutlaka keçiboynuzu özü tüketebilirler. Keçiboynuzu meyvesinden üretilir. Soğuk sıkım olmasına özen gösterilmelidir. İçeriğinde insan sağlığı için gerekli olan tüm mineralleri içerir ve vitamin değeri de yüksektir. Pişirilebildiği için de keklerinizde, kurabiyelerinizde çok rahatlıkla kullanabilirsiniz.