MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ENGİNARIN FAYDALARI
İrem Yorgancı
YAZARLAR
25 Şubat 2022 Cuma

ENGİNARIN FAYDALARI

Karaciğer dostu enginar yavaş yavaş tezgâhlarda yerini almaya başladı. Tam da mevsimi yaklaşan bu sebzeyi neden tüketelim, ne için tüketelim gelin inceleyelim.

Güne Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık otsu bir bitki olan enginar papatyagiller ailesindendir. Kalorisi düşük ve karbonhidrat içeriğinin büyük bir kısmının lif olması sebebi ile karaciğer sağlığı başta olmak üzere, kan şekeri dengesi, sindirim sistemi sağlığı gibi durumlar üzerinde de etkili bir tıbbi ajan olarak etki göstermektedir. Bilinen bu etkileri dışında başlıca diğer etkileri şunlardır;

  • Kolesterol seviyelerini dengeler: Enginar özünün total kolesterol ve LDL kolesterolüzerine olan olumlu etkileri kolesterol problemi olan kişilere destek olabileceğini göstermektedir. Enginar tüketiminin kolesterol seviyeleri üzerine faydalı olabileceğini gösteren en önemli etken maddesi ise Luteolin denilen bir antioksidandır. Luteolin, kolesterol oluşumunu engelleyen bir antioksidan olarak bilinmektedir.
  • Tansiyonu düzenler: Yeterli potasyum alımı yüksek tansiyonu dengeler ve enginar da potasyum içeriği yüksek bir sebzedir. Bu nedenle enginar tüketimi yüksek potasyum içeriği ile tansiyon yüksekliği olan kişiler için destekleyici olabilmektedir.
  • Bağırsak sağlığını düzenler: Enginar yüksek lif içeriği ile bağırsaklarda yaşayan probiyotik bakteriler için yararlı bir prebiyotiktir. Enginar özü ile yapılan çalışmaların sonucunda düzenli kullanımı şişkinlik, bulantı, hazımsızlık hissi gibi olumsuz durumlar üzerinde faydalı etkiler gösterdiği görülmüştür. Enginar lifli bir besin olduğu için taze enginar tüketiminin de bağırsak sağlığı üzerinde faydaları bulunmaktadır. Aynı zamanda enginar içeriğinde doğal olarak bulunan sinarin adlı bileşik karaciğerde safra üretimini uyararak bağırsak hareketlerini hızlandırmaya ve bazı yağların sindirimini arttırmaya destek olabilmektedir.
  • Antikanser özellik gösterir: Enginar, antioksidan içeriği yüksek besinlerden biridir. Tüm hastalıklardan korunmada veya hastalıkla savaşmada olduğu gibi kanserde de antioksidanlar büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle mevsiminde taze enginar tüketimi kanserden korunmada beslenme rutininin bir parçası olabilir.
  • Kilo vermeye yardımcıdır: Enginar safra üretimini uyararak karaciğerin detoksifikasyon işlevini yapmasına destek olur bu sebeple en iyi bilinen detox etkili besinlerden biridir. Böylece vücudu toksinlerden arındırmada ve olası ödemi gidermede etkili olabilir. Safra üretiminin uyarılması bazı yağların sindirimini de kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Bu sayede enginar kilo vermek ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin diyet listelerinde bulundurabilecekleri bir besindir.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi