Son birkaç haftadır soğuk fazlasıyla etkisini göstermeye başladı. Haliyle hastalık havası geldi diyebiliriz aman dikkat! Bağışıklık sistemimiz zayıf düşmesin diye iyi beslenmeye önem verdiğimiz şu zamanlarda vücut ısımızın da düşmemesi oldukça önemli. Bu konuda alabileceğimiz önlemlerin dışında aslında bazı besinlerden de ısınabilmek için fayda görebiliriz. Özellikle de bitki çayları ve bazı baharatlardan. Bugün biraz bunları konuşalım.
Demir içeren besinler: Demir ve mineral eksikliğinin neden olduğu anemi (kansızlık) olan kişiler genellikle daha fazla üşür. Kırmızı et, pekmez, siyah çekirdekli kuru üzüm gibi demiri zengin besinler kansızlık sorununa fayda sağlayarak dolaylı yoldan vücut ısımızı artırır. Her gün 1 çorba kaşığı pekmez (kan şekeri ile ilgili sorunumuz yoksa) ve özellikle de keçiboynuzu pekmezi, ara öğünlerinize ekleyeceğiniz ½ çay bardağı siyah kuru üzüm ve günde bir kez 120-150 gram kırmızı et tüketimi faydalı olacaktır.
Karabiber: Karabiber bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi gelir. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırır. Karabiberde bulunan piperin maddesi de sinir sistemini uyararak vücudun ısı üretmesini destekler. Bu durum metabolik hızı da artırır. Hem tuz tüketimini azaltmak hem de vücut ısınızı arttırmak adına yemeklerinize karabiber ekleyebilirsiniz.
Tarçın: Tarçın kan şekeri düzeyini dengede tutar bu sayede açlığınızı bastırabilir ve tatlı isteğini azaltabilir. Aynı zamanda kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek olur, bu da vücudun ısınmasına yardım eder. Toz olarak süt, yoğurt gibi besinlere veya meyvelerinizin üzerine, çubuk tarçını ise suya ya da çaylara ekleyerek tüketebilirsiniz.
Zerdeçal: Sağlığa birçok faydası olduğu son yıllarda özellikle popülerleşmiş olan zerdeçal termojenik etkisiyle vücut ısısını artırır. Ve bu etkiyi genellikle vücut ısısından sorumlu olan yağ dokusunu yakarak gösterir. Yani soğuk havalarda zerdeçal tüketerek hem bağışıklık sisteminizi güçlendirerek ısınabilir hem de yağ yakarak formunuzu koruyabilirsiniz. Zerdeçalın günlük 1-3 g alınması yeterlidir. Bu değerde ortalama olarak bir silme tatlı kaşığı ediyor. Zerdeçalı balla karıştırıp kullanabilirsiniz ya da yemeklere, çorbalara, salatalara ilave edilebilirsiniz.
Yeşilçay: İçerisindeki kateşinler sayesinde güçlü bir antioksidan olan yeşil çayı günde 3 fincan içerek hem metabolizma hızımızı hem vücut ısımızı artırmış oluruz. Poşet kullanırsak sıcak suda 1 dakika; demleme şeklinde yapacaksak, kaynayan suda 5 dakika demlenmesi yeterli olur. Yine yeşil çaya çubuk tarçın ekleyerek aromalandırabilir ve iki besinin de vücut ısınızı arttırıcı etki göstermesinden yararlanabilirsiniz.