MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İMPLANT TEDAVİSİ 3
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
13 Mayıs 2016 Cuma

İMPLANT TEDAVİSİ 3

İMPLANT TEDAVİSİ 3

Sizlere geçen 2 haftada anlatmış olduğum implant ve implant destekli protezlerle ilgili yazıma bu hafta da devam edeceğim.

Bu hafta sabit protezlerden ziyade overdenture dediğimiz implanttan destek alınarak yapılan hareketli protezler hakkında sizlerden gelen sorular doğrultusunda kısa bilgiler vereceğim.

Mandibula yani alt çeneye yapılan overdenture´ler genellikle 2 implant kullanılarak yapılır. Maxilla yani üst çeneye yapılacak olan protezlerde ise en az 4 implant kullanılarak protez yapılır. Bu protezlerin kendi içlerinde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Öncelikle avantajlarından bahsedelim;

-Ön bölgedeki kemik kaybı azalır. Kemiğe kuvvet iletimi fazla olduğu için bu durum sağlanır.

-Estetik kazanç avantajlıdır. Protez dudak ve yumuşak dokuları desteklediği için ve dişler daha doğru konuma dizilebildiği için gelişmiş estetik yakalanır.

-Stabilitede ve dişlerin birbiriyle olan ilişkilerinde daha iyi başarı yakalanır.

-Dişlere destek sağlanır ve konuşma daha iyi sağlanır.

-Isırma kuvvetleri geleneksel protezlere kıyasla çok daha fazladır.

-Protezlerin boyutları da geleneksel protezlere kıyasla daha küçüktür.

 Yukarıda saymış olduğum avantajların yanında bu protezlerin az da olsa dezavantajları da bulunmaktadır.

-Psikolojik dezavantajları vardır. ( hastalarda sabit protez beklentisi bu protezlere karşı alışma sürecini zorlaştırabilir.)

- İmplantın alt yapısında kullanılacak parçalar için yere ihtiyaç vardır. Ayrıca bir miktar yemek kaçması olabilir.

- Protezlerde implant ve kemik yanında yumuşak dokudan da destek aldığı için bir miktar oynama görülmektedir.

Yapılan protezlerin sabit protezlerden üstünlükleri de bulunmaktadır.

-Daha fazla destek aldığı doku olduğu için implant sayısı azaltılabilir. Daha az kemik grefti gerekir. Bu işlemlerin azlığı da implant yerleşimi sırasında geçen sürenin kısalmasını sağlar.

-Estetik olarak da üstünlükleri bulunur. Yukarıda da belirttiğim gibi yumuşak dokuları daha iyi destekleri için üstünlükleri bulunmaktadır.

-Yapılacak olan implantın azlığı sebebiyle ücret daha düşük olmaktadır. Azalmış stres ise daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi gece protezlerin ağızdan çıkarılması sebebiyle sağlanmaktadır.  Kendi içlerinde de yapılacak olan protezler tercih edilen veya hastanın kullanımına uygun olarak farklı çeşitlerde olmaktadır. Tercih edilen bu protezlerinde kendi içlerinde de farklılıkları bulunmaktadır.  Bu konuda hem hasta tercihleri hem de çenelerin uygunluğu yapılacak olan protezi etkilemektedir.

İmplant destekli hareketli protezlerin yanında sizlere kısaca implant yapıldıktan sonra geçmesi gereken süreleri de anlatacağım.

İmplant yapılmasını takiben ilk 1 hafta içinde; 1 hafta 2 ay arasında ve 2 aydan sonra protez yapılmasına göre implantlar sınıflandırılır. İmplat yapılmasını takiben aynı gün üzerine protez yapılabilir. Ancak hastanın, implantın yerleştirileceği kemiğin ve endikasyonun uygun olması gerekmektedir. İmplantın iyileşmesinden sonra kemikle olan kaynaşmasını takip ederek protezin yapılması daha uygundur. Böylelikle implantın ömrü daha uzun olabilir. Uygulanan farklı marka implantlarda kendi içinde bu süreler değişebilmektedir. Kemik iyileşmesi için gereken süre 1-1.5 aydan 6-8 aya kadar farklılık gösterebilmektedir. Kliniğimizde uyguladığımız implantlarda bu süre 1 ay ile 4 ay arasında değişmektedir.

 

Daha detaylı bilgi ve sorularınız için; www.disizmir.net

                                                                  [email protected]

 

Sağlıklı gülüşler?                                                                                   Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi