Geçen hafta anlatmaya başlamış olduğum implant hakkındaki yazıma bu hafta da devam edeceğim. Sizlere diş ve implant destekli yapıların karşılaştırmasını yaparak yazıma başlamak istiyorum.
İMPLANT TEDAVİSİ2
Daha önceki yazılarımda dişin çene kemiğine sement yüzeyindeki periodontal ligament denen yapılarla bağlandığını anlatmıştım. Benzer şekilde implantlar da çene kemiğine bağlanmaktadır. Ancak bu bağlantıda periodontal ligamentler yer almamaktadır. Diş ve çene kemiği yüzeyinde çok sayıda damarlanma mevcutken implant ve diş arasındaki damarlanma daha azdır. Sağlıklı diş eti ise diş olan yüzeyde 2-3 mm iken implant olan bölgede sağlıklı dişeti cebi 2.5-5 mm düzeyindedir. Ancak bizim istediğimiz sağlıklı diş eti 2 mm´dir ve 5-6 mm´ den sonra diş eti cebinde bakteri üremesi normal sınırların üzerine çıkmaktadır. Bu nedenle derin cepler implantın kullanımı açısından sağlıklı değildir.
İmplantların üzerine sonrasında yapılması planlanan protez çeşidine abutment dediğimiz ve protezin üzerine oturduğu parçalar yerleştirilir. Yerleştirdiğimiz bu parçalara göre vidalı, siman dediğimiz yapıştırıcılarla yapışan veya hareketli protezler yapılabilmektedir.
Yapılan bu protezlerin hepsinin kendilerine göre avantajları bulunmaktadır. Şimdi de biraz bunlardan bahsedelim.
Hareketli implant destekli protezlerin sabit protezlere göre avantajları;
Yumuşak dokular ve dudaklar daha iyi desteklenebilir. Bu açıdan iyi bir estetik görünüm sağlanabilir. Geceleri diş sıkma problemi olan hastalarda dişler geceleri yatarken takılmadığı için önlenebilir. Daha az sayıda implant gerekir böylelikle maliyet açısından avantaj sağlar. Tedavinin uzun dönem komplikasyonları daha azdır. Günlük ev bakımı daha kolay sağlanabilir ve protez daha iyi temizlenebilir.
Sabit protezlerin avantajları;
Doğal diş gibi hissedilmesi psikolojik açıdan avantaj sağlar. Daha az besin tuzağı vardır ve daha az yemek kaçmaktadır. Daha az takip gerektirir( değiştirilmesi ve kontrol edilmesi açısından). Daha uzun ömürlüdür ve kullanımı nispeten daha kolaydır.
Sabit protezlerin dezavantajları;
Protezin gece çıkarılmaması diş sıkma gibi parafonksiyonel alışkanlığı olan hastalarda bu problemin devam etmesine sebep olabilir. Hijyeni sağlamak daha zordur. Bu nedenle özen göstermek gerekir. Maliyetlerin bir miktar yüksek olması da bu başlık altında dezavantaj olarak değerlendirilebilir.
İmplant destekli protezler yapılırken veya kontrol seanslarında dikkat edilmesi ve incelenmesi gereken bir konu da strestir. Çünkü strese bağlı olarak implanlarda bir miktar komplikasyon gelişebilir. Bunlardan bazıları;
İmplant başarısızlığa uğrayabilir. Erken kemik kayıpları oluşabilir. Vida kaybı ya da kırığı oluşabilir. İmplant ya da üzerine yapılmış olan protezde kırık oluşabilir. İmplantlardaki kayıp daha çok ilk yıl içinde görülür. Sonra ki yıllarda kayıp oranı giderek azalmaktadır.
İmplant ve çevresindeki dokuları strese uğratacak dental problemler kısaca; parafonksiyon, bruksizm(diş sıkma), clenching (diş gıcırdatma), dil itme vb. olarak sıralanabilir.
Bu gibi durumlar olduğunda önlem alınması zor değildir. Pratik dokunuşlarla bu duruma çözüm bulunabilir. İmplant sayısı artırılabilir gece koruyucuları yapılarak önlem alınabilir. Ayrıca oluşan streste kemik kalitesi de önemli bir etkendir. Kullanılacak olan implant da hekim tarafından uygun şekilde seçilerek yüzey alanı artırılıp stres için önlem alınabilir.
İmplant sayısını belirlemede sadece çenelere iletilen stres değil kemiğin durumu ve dişsiz boşluğun uzunluğu da önemlidir. Sertliği fazla olmayan kemik var ise implant sayısı artırılmalıdır. Tam dişsiz çenelerde implant destekli sabit protez yapılacak ise mandibulada (alt çenede) 5-9 implant, maxillada(üst çenede) 6-10 implant uygulanması gerekmektedir.
Kullanılan implantların kalitesi de implant destekli protezler de başarıyı etkilemektedir. Çok farklı firmaların üretmiş olduğu implantlar çeşitli fiyatlarda kullanıma sunulmuştur. Ancak tercih edilen iyi implantlar uzun ömürlü ve daha başarılı olmaktadır.
İmplantlar hakkındaki yazıma önümüzdeki hafta da devam edeceğim.
Sağlıklı gülüşler?
Diş Hekimi Mehmet ERGÜNEŞ
SORULARINIZ İÇİN; www.disizmir.net
[email protected]