MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ispanak tüketmek için 5 sebep!
İrem Yorgancı
YAZARLAR
12 Kasım 2021 Cuma

Ispanak tüketmek için 5 sebep!

Hazır mevsimi gelmişken, ilçemizde de gerek üretimi gerek tüketimi bu denli fazla olan ıspanaktan bahsedelim bugün. Çocukluğumuzdan beri Temel Reis’ten biliriz ki ıspanak güç yapar kan yapar mutlaka yenilmelidir. Bakalım hangi derde neyin devasıymış ıspanak.

Öncelikle, ıspanağın vücudumuz için gerekli olan önemli bir kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum kaynağı olduğu belirtiliyor ancak onu doğru şekilde pişirebilirseniz bu faydalarını görebilirsiniz.

Ispanağı pişirmeden önce çok dikkatli yıkamalısınız çünkü kökü ve yapraklarında çok miktarda toprak kalıntısı bulunur. Ispanaklarınızı yıkadıktan sonra bir süre karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Pişirme aşamasına geldiğinizde de dikkatli olmanız gerekiyor. Ispanak yemeği yaparken pişirme süresini kısa tutmanız önemli. Uzun süre pişirilmesi içerisindeki vitamin ve mineral kaybını artırıyor. Aynı zamanda doğrama aşamasında tahtadan yapılmış bir bıçak kullanmalı ya da elinizle parçalara ayırarak pişirmelisiniz çünkü ıspanağın metal bıçakla kesilmesi halinde vitamini azalıyor. Ispanağın, hazırlandıktan hemen sonra bekletilmeden (besin değerinin azalmaması için) tüketilmesi gerekiyor.

Gelelim ıspanağın oldukça göze çarpan faydalarına…

Anti kanser özelliğine sahip! Günümüzde yapılan araştırmalar, ıspanağın kansere karşı savaşan yüksek flavonoid içeriğiyle özellikle mide ve cilt kanserine neden olan hücrelerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Kemik sağlığını korur! Özellikle vegan bireyler için süt ve süt ürünlerine alternatif sayılabilecek kalsiyum içerir. Osteoporozun önlenmesinde bolca süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Bunun yanında ıspanak gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi de kemik sağlığını korumaktadır.

Beyin sağlığını korur! Ispanak sinir sisteminde hormon üretimini destekleyen folat, K ve C vitaminlerini içermektedir. Beyin sağlığı için gerekli olan yağ ve asit oranlarını dengeleyerek beyin sağlığına katkıda bulunur. Böylece, ıspanak davranışsal ve bilişsel sorunların düzeltilmesi için ciddi anlamda fayda sağlar.

Ispanak bağışıklık sistemini güçlendirir! A vitaminini bolca içeren ıspanak, bu özelliği sayesinde mukoza zarlarının korumasını sağlar. Bunun dışında solunum yolunu koruyan ıspanak, enfeksiyon hastalıkları ile de ciddi anlamda mücadele eder. Ayrıca sindirim sistemi organları ve özellikle bağırsak sağlığının korunması içinde oldukça önemlidir.

Düşük kalorili ve doyurucudur! Ispanak yemeği günlük 6-8 yemek kaşığı tüketildiğinde sadece 76 kaloridir. Yüksek vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra vücudumuz için posa yönünden de oldukça zengindir. Ayrıca kaliteli bir protein kaynağı olarak baklagiller ve hayvansal gıdaların yerini tutamasa da diğer sebzelere kıyasla içeriğindeki protein oranı da oldukça yüksektir. Ispanak, düşük kalorili olması, yüksek lif içermesi ve doyurucu bir besin olması nedeniyle kilo verme diyetlerinin vazgeçilmezi olarak bugünden itibaren tabaklarda yerini alabilir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi