MENÜ
İzmir 17°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Demir eksikliği
İrem Yorgancı
YAZARLAR
5 Kasım 2021 Cuma

Demir eksikliği

Demir, vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gereken ve hayati önem taşıyan temel bir mineraldir. Demirin vücuttaki en önemli görevi “hemoglobin” yapımıdır. Dolayısıyla toplumumuzda sıkça görülen anemiyle doğrudan etkilidir. Demir eksikliğinin başlıca belirtileri; yorgunluk, halsizlik, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, çarpıntı, sinirlilik, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, solgun cilt, göz altlarında morluk, el ayak üşümesi ve bağışıklık sisteminde zayıflamadır. Sizde de bu belirtiler varsa doktorunuza danışıp, kan tahlili yoluyla demir eksikliğinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Demir eksikliğinizi doktorunuz önerdiği ilaçlarla ve demir yönünden zengin beslenme programıyla düzeltmek mümkündür. Doktor kontrolündeki bu ilaçların düzenli kullanımı önemlidir ve ilaçları kullanırken kabızlık görülme olasılığı yüksektir. Bunu önlemek için, sebze, meyve ve kuru baklagil gibi posalı yiyecekleri tüketmenizin ve su tüketimini artırmanızın büyük faydası olacaktır.

Demir içeren başlıca besinler kırmızı et, yumurta, ıspanak, balık, karaciğer, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi), kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi), kuru baklagillerdir. (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi) Demir içeren besinleri tüketmeye özen göstermenin yanı sıra bağırsaklarda ki emilim oranı da önemlidir. Bazı yiyecek ve içecekler demir emilimini artırırken bazıları azaltmaktadır. Örneğin C vitamini içeren yiyecekler ve içecekler demir emilimini artırmaktadır. Bu sebeple C vitamininden zengin limon, biber, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, domates, kivi, portakal, mandalina gibi sebze ve meyvelerden günlük olarak mutlaka aldığınıza emin olun. Sebze yemeklerinizi et veya kıymayla pişirmek, kuru baklagil yemeklerinizin yanında bol limonlu salata tüketmeniz, et tüketirken üzerine limon sıkıp yemeniz, ara öğün olarak kiviyle veya portakalla beraber 5 tane fındık veya 5 tane badem yemeniz, köfte ızgara yanında bol limonlu salata yemeniz, 1 bardak portakal suyu içine 1 yemek kaşığı pekmez eklemeniz demir emilimini artıracaktır.

Millet olarak yenilen güzel yemeklerin sonrasında genellikle çay kahve içerek sofrayı taçlandırma alışkanlığımız vardır. Yemekten hemen sonra içilen çay kahve de aynı şekilde demir emilimini azaltır. Bu sebeple yemekten sonra kahve veya siyah çay içilmek istenirse 45 dakika beklemek avantaj sağlayacaktır. Bu sayede bağırsaklarımızda demir emilimi sağlıklı olarak yapılabilecektir. Bunun yanında çayın içinde bulunan demir emilimini engelleyen bileşenleri bir nebze olsun nötralize etmek adına çayı açık ve içine bir dilim limon eklenmiş şekilde tüketmeniz fayda sağlayacaktır.

Kısaca dört maddede demir eksikliğiyle savaşmayı özetlememiz gerekirse;

- Belirtilen semptomları yaşıyor ve bu durumdan şüpheleniyorsanız mutlaka bir hekime başvurun.
- İlaç tedavinize ek olarak beslenme tedavinize mutlaka özen gösterin.
- Demir içeriği yüksek besinlere günlük hayatınızda mutlaka yer verin.
- Yüksek demir içeren bu besin ve besin gruplarını tüketirken demir emilimini arttırabilmek için yanında c vitamini içeriği yüksek bir besini de yanında mutlaka tüketin.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi