MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Renklerine Göre Meyve ve Sebzelerin Faydaları
İrem Yorgancı
YAZARLAR
8 Ekim 2021 Cuma

Renklerine Göre Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Hep diyoruz çeşitli beslenelim ne kadar farklı besin kombinasyonları tercih edersek o kadar sağlıklı beslenmiş oluruz. Bu deyiş vitamin deposu meyve ve sebzeler içinde böyle. Tek bir çeşide bağlı kalmamız bize diğer meyve sebzelerden gelecek faydalardan alıkoyar. Gün içinde toplam beş porsiyon meyve sebze tüketmemiz önerilir. Bunun içinde “5 renkli beslenme alışkanlığı” modeli en uygun görülendir. Bir günde tükettiğiniz tüm meyve sebzeleri düşünün ve onu her gün sarı, turuncu, pembe, kırmızı, yeşil, mor ve beyaz renkli sebze, meyvelerle tüketmeye çalışın. Hem tabaklarınız renklensin hem de bu doğal ilaçlarla sağlığınızı koruyun.

Sebze meyve pigmentasyonuna bakıp neye iyi geldiğini aslında anlayabilirsiniz. Kendilerine özgü renkleri aslında onları ultraviyole ışınlarına karşı korumaktadır. Dolayısıyla bu pigmentler bir nevi antioksidandırlar. Meyve ve sebzeleri farklı renkleri onları güneşin oluşturduğu zararlı kimyasallardan, yani serbest radikallerden korurlar. Böylece güneş, sebze meyvenin hücrelerine zarar veremez. Dolayısıyla, her meyve ve sebzede farklı yoğunlukta bulunan bu pigmentler, besinlere renklerini verdikleri gibi onların antioksidan etkilerini de oluşturmaktadırlar. Karnabahar ve sarımsak gibi çoğu beyaz sebzenin kalbe, portakalın da bağışıklık sistemine iyi gelmesi bir tesadüf değil elbette. Ne kadar çok renkte yerseniz o kadar sağlıklı olursunuz.

Beyaz sebzeler ve meyveler: Sarımsak, soğan, pırasa, taze soğan, armut, karnabahar gibi besinlerdir. Saydığımız gıdalarda kalbi koruyan, kanserle savaşan, viral ve bakteriyel hastalıklara karşı işleyen alisin adında bileşikler vardır. Basitçe vücuda zarar veren ögeleri etkisiz hale getiren bitkisel maddelerden biri olan flovonoidin en çok bulunduğu gruptur.

Kırmızı sebzeler ve meyveler: Domates, karpuz, pembe greyfurt, guava, kırmızı biber gibi besinlerin bulunduğu gruptur. Kırmızı görüyorsanız muhtemelen likopene bakıyorsunuzdur. Likopen özellikle göğüs olmak üzere birçok kanser riskini düşürebiliyor. Bu antioksidanı almanın en kolay yolu: domates ve domates bazlı gıdalar tüketmek.

Mor meyve sebzeler: Böğürtlen, mavi yemiş, al üzüm, erik, mor lahana patlıcan gibi besinlerdir. Koyu mavi ve mor renkli gıdalar beyin sağlığını iyileştirdiği, dolaşımı rahatlattığı ve yaşlanmayı yavaşlattığı pek çok çalışmaca kanıtlanmış antosiyanin antioksidanını bulundurur.

Yeşil meyve sebzeler: Lahana, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, bezelye, biber ve daha nicesini barındıran oldukça geniş bir grup. Lütein zengini bu gıdalar gözlere iyi gelir. Özellikle lütein katarakt riskini düşürmeye ve maküler bozulmanın azalmasına yardımcı olur. Dahası, brokoli, brüksel lahanası ve kıvırcık lahana gibi lahanagiller vücuttaki kansere neden olan toksinleri azaltıcı etki göstermektedir.

Sarı-turuncu meyve sebzeler: Havuç, tatlı patates, balkabağı, kavun, kayısı, mango gibi besinlerdir. Turuncu pigmenti meyvenin ya da sebzenin gözleri koruduğu gibi bağışıklık sistemini de desteklediği kanıtlanmış beta-karoten içerdiği anlamına gelir. Yapılan bir çalışmada yüksek kolesterole sahip erkek bireylerin karotenoid içeriği yüksek besinler ile beslendiğinde kalp krizlerine yakalanma riskinin %36 azaldığını göstermektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi