MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Seline sağlık
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
13 Ağustos 2015 Perşembe

Seline sağlık

Ege Bölgesinin bize en büyük şanslarından birisi de şüphesiz ki kabaktır. Çeşit çeşit salatalarını, dolmalarını, mücverlerini, zeytinyağlı yahut kıymalı yemeklerini yapabileceğimiz yazın erken saatlerinde dolmalık olarak çiçeğini bulabileceğimiz kışın da kıymalı yemekleri ile bizi mest eden doğal lezzet. Kabakların çeşitleri ile karşınızdayız deneyenlerin ellerine sağlık afiyet olsun.

 

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

MALZEMELER

-24 kabak çiçeği

-1 su bardağı pirinç

-1 orta boy soğan

-1 orta boy domates

-Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

-Dereotu

-Taze nane

-1 çay kaşığı toz şeker

-1 tatlı kaşığı limon suyu

-Tuz

-Karabiber

 

YAPILIŞI

 

-Kabak çiçeklerinin orta kısımlarını zedelemeden çıkarın ve suya batırıp çıkararak yıkayın. Bir tel üzerine alarak suyunu süzdürün.

-Soğanı ince doğrayın ve zeytinyağı ile birlikte soğanları kavurun.

-Pirinçleri yıkayın, süzün ve soğanlar pembeleştikten sonra tencereye ekleyin. Limon suyu, şeker, karabiber ve tuz ilave edip karıştırın. Domatesi soyup rendeleyin ve tencereye ekleyin. Nane ve dereotunu incecik kıyın, tencereye ekleyip kısık ateşte birkaç kez karıştırarak pişirin.

-Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra her bir kabak çiçeğinin içine, çiçeğin boyuna göre 1-1.5 tatlı kaşığı kadar iç doldurun.

-Çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları uygun şekilde üst üste getirerek kapatın.

-Tencerenin içerisine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirip yerleştirin ve hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak dizin.

-Kalan zeytinyağını üzerine gezdirdikten sonra üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika pişirin.

-Biraz soğuduktan sonra servis yapın.

 

KIYMALI MÜCVER

 

MALZEMELER

 

Hamuru için

-3 adet yumurta

-4 yemek kaşığı sıvı yağ

-5 yemek kaşığı un

-Yarım su bardağı süt

-Tuz ve karabiber

-1 paket kabartma tozu

 

Harcı için

-250 gr GÜLEÇ PİLİÇ kıyma

-3 yemek kaşığı sıvı yağ

-2 adet patates

-1 adet havuç

-4 adet taze soğan

-1 adet paprika biber

 

YAPILIŞI

 

-Taze soğanı ve kırmızı biberi ayıklayıp ince ince kıyıp patatesi, havucu, kabuklarını kazıyıp, rendeleyin.

 -Tencerede sıvı yağı ekleyip içine kıyma ilave edip, suyunu çekene kadar kavurun. 

-Kıyma suyunu çekince, içine rendelenmiş patatesi, havucu, kabağı ve kıyılmış taze soğanı ve kırmızı biberi ekleyin ve kavurun. 

-Ocaktan almadan önce dilediğiniz bir baharat var ise onun ile harmanlayın. 

-Harcınız soğuduktan sonra bir kasede yumurta, un, sıvı yağ, süt, kabartma tozu, tuz ve karabiberi karıştırın.

 -Soğumuş olan harcı içine ekleyip, hepsini karıştırın.

-Fırın kabını yağladıktan sonra 180 derece önce alt sonra üstünü pişirerek 25-30 dakika sıcak olarak servis ediniz.

 

 YOĞURTLU KABAK SALATASI

 

MALZEMELER

 

-3 adet kabak

-1 su bardağı süzme yoğurt

-Tuz

-2 diş sarımsak

-2 yemek kaşığı sıvıyağ

-1 avuç dereotu

-1 fincan ceviz

 

YAPILIŞI

 

-Kabakları soyup rendeliyoruz teflon tavada sıvıyağ ile beraber kabaklarımız suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak soteliyoruz.

-Kabaklarımız pişince, ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

-Sarımsağı tuz ile havanda dövüp çırpıyoruz.

-Cevizleri çok küçük olacak şekilde havanda sarımsaklar ile beraber dövüyoruz.

-Dereotumuzu ince ince kıyıyoruz. Sarımsaklı yoğurdumuzu, kabaklarımızı, ince ince kıydığımız dereotumuzu dövdüğümüz cevizimi karıştırıyoruz.

-Dereotu ve ceviz ile süsleyerek soğuk olarak servis ediyoruz.

 SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi