MENÜ
İzmir 28°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SELİNE SAĞLIK
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
12 Kasım 2015 Perşembe

SELİNE SAĞLIK

                

Üniversite döneminde ilk sınavımda denk gelen ilk yemek Adaçaylı Tavuk yemeğiydi.  20 kişilik evde  aile yemek organizasyonu yaptık eşimle beraber, çalıştığım yerlerde onlarca kişilik yemek organizasyonları oldu yine de o günkü heyecan benzerini hiç yaşamadım. Yapamamak değil de sanki eline ilk kez bıçak verilmiş gibi, bıçağın hangi akla hizmet kullanıldığını idrak edemeyenler kadar korkuyordum. Üstesinden de gelince o gün benim mutfağa karşı kırılma noktam oldu. Eski günlerim aklıma gelince bu hafta bu tarifi paylaşmadan edemedim. Deneyenlerin ellerine sağlık.

 

ADAÇAYLI TAVUK

MALZEMELER

4 adet  GÜLEÇ PİLİÇ tavuk göğsü

8 yemek kaşığı un

Zeytinyağı

3 diş sarımsak

6 adet mantar

Dövülmüş ceviz

6-7 sap taze adaçayı

2 su bardağı tavuk suyu

200 ml krema

Parmesan peyniri

Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Tavuklarımızı boylamasına 2´ye böldürdükten sonra ya da bütün göğüs etlerimizi kasabımızda incelttirdikten sonra un, tuz, karabiberi karıştırıp göğüslerimizi karışım içinde buluyoruz.

Az zeytinyağında unlu tavuk göğüslerimizi geniş bir tavada pişiriyoruz.

 İyice kızaran tavuk etlerimizi tavadan alıp ayrı bir tabağa alıyoruz ve tava içinde kalan et parçacıklarımızı 2 su bardağı tavuk suyumuzla birlikte hafif hafif kazıyoruz su biraz kendini çekince içerisine dövülmüş sarımsaklarımızı ekliyoruz.

Sarımsakların rengi biraz döndükten, kokusu yayıldıktan sonra içerisine dövülmüş ceviz ve mantarlarımızı da ilave edip altın rengi kıvamına gelen içerisindeki tavuk suyunu çeken tavamıza krema ve taze adaçaylarımızı ekliyoruz.

Kremanın kaynama noktasına gelmesi ile beraber kahverengi sosumuz ortaya çıkmış oluyor ve aynı tava içerisine kenara tabak içerisine bıraktığımız pişmiş tavuklarımızı ilave edip son bir 2-3 dakika daha pişiriyoruz ki sıcak servis edebilelim.

Servis tabağımıza alıp içerisindeki sosu biraz süzdürüp ve diğer iç malzemelerinden de eşit miktarda ilave edip üzerine parmesan peynirini de serpip servis edebilirsiniz.

İpucu: Eğer ki parmesan peyniri bulamıyor iseniz ya da ücreti fazla geldi ise İzmir Tulum peyniri de aynı işinizi ve lezzeti görecektir.

 

 

 

İRMİK TATLISI

MALZEMELER

3,5 su bardağı süt

1,5 su bardağı şeker

7 yemek kaşığı irmik

2 yemek kaşığı buğday nişastası

1 yemek kaşığı tereyağı

1 paket şekerli vanelin

YAPILIŞI

Şekerli vanelin hariç bütün malzemeleri bir tencereye ilave edip hızlı hızlı çırpalım.

Kaynama noktasına gelen katılaşan tatlımızın içerisine şekerli vanelini ekleyelim bunu en son eklememizdeki sebep aromasını daha yoğun bırakmasıdır.

Eğer ki topaklar kalırsa mikser yardımı ile açılmasını sağlayın tatlınızın.

Borcamı yapışmaması için sudan geçirdikten sonra tatlımızı içerisine dökebiliriz.

Üzerine tarçın yapıp servis edebilirsiniz.

İpucu:  Dilerseniz şekerli vanelini ekleyip biraz limon kabuğu ve suyu koyup aroma eklemiş olabilirsiniz ya da büyük bir markanın damla sakız aromalı 1 paket şekerli vanelini ekleyip damla sakızı işini riske etmeyip lezzetli bir tatlı yapabilirsiniz.

 

 SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi