Geçen hafta yazdığım gibi bu hafta da Abdurrahman Usta´nın bana verdiği tariflerin bir diğerini bugün sizinle paylaşacağım ama asıl Aşure ayında iken ve sonlarına yaklaşırken bir aşure tarifi vermeden olmaz diye düşündüm. Deneyen herkesin ellerine sağlık, şimdiden Allah kabul etsin.
TAVUK ELBASAN
MALZEMELER
750 gr. GÜLEÇ PİLİÇ kalça
1 kg yoğurt
2 adet yumurta
2 kaşık un
Tuz
YAPILIŞI
-Kalçalarımızı az suda haşlıyoruz.
-Haşlanan kalçaları fırın tepsimize dizip yoğurt, yumurta, un ve tuzdan oluşan marinemizle yoğuruyoruz. Dilerseniz üzerlerine kaşar peyniri de rendeleyip lezzeti arttıra bilirsiniz.
-Üzerleri kızarana kadar fırınladığımız elbasanlarımızı sıcak olarak servise sunuyoruz.
-Tarifte yazmıyor ancak patates, renkli biberler ve otlarla yemeğinizi hem görsel hem de lezzet anlamında çoğaltabilirsiniz.
AŞURE TARİFİ
MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
2,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru üzüm
5-6 adet kuru kayısı
Portakal kabuğu rendesi
Süsleme için
Nar
Badem
Fındık
Kuş üzümü
Ceviz
Susam
Tarçın
YAPILIŞI
Bir gece önceden buğdayı iyice yıkayıp bir taşım kaynatın.
Üstündeki köpüğünü alıp, kaynamış suyun içinde bir gece bekletin.
Nohutu ve kuru fasulyeyi de ayrı kaplarda su içinde bekletin.
Kayısı ve kuru üzümleri ayrı kaplar içinde ıslatıp bekletin.
Pişireceğiniz gün nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın.
Kayısı ve üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın.
Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın.
Buğday yumuşayınca nohutu ve kuru fasulyeyi ekleyip, hepsini pişireceğiniz büyüklükte bir tencereye alın.
8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar buğdayın üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin.
Yıkanmış ve haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın.
2,5 su bardağı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın.
Aşureyi ılıyınca kaselere paylaştırın.
Servis etmeden önce aşurelerin üstüne önce tarçın ve ocakta kavurduğunuz susamı serpin, sonra fındık, tuzsuz badem, ceviz, dolmalık fıstık, temizlenen nar taneleri ve kuş üzümünü ekleyin.
SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]