MENÜ
İzmir 28°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Seline Sağlık
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
5 Kasım 2015 Perşembe

Seline Sağlık

Geçen hafta  yazdığım gibi bu hafta da Abdurrahman Usta´nın bana verdiği tariflerin bir diğerini bugün sizinle paylaşacağım ama asıl Aşure ayında iken ve sonlarına yaklaşırken bir aşure tarifi vermeden olmaz diye düşündüm. Deneyen herkesin ellerine sağlık, şimdiden Allah kabul etsin.

 

TAVUK ELBASAN

MALZEMELER

750 gr. GÜLEÇ PİLİÇ kalça

1 kg yoğurt

2 adet yumurta

2 kaşık un

Tuz

YAPILIŞI

-Kalçalarımızı az suda haşlıyoruz.

-Haşlanan kalçaları fırın tepsimize dizip yoğurt, yumurta, un ve tuzdan oluşan marinemizle yoğuruyoruz. Dilerseniz üzerlerine kaşar peyniri de rendeleyip lezzeti arttıra bilirsiniz.

-Üzerleri kızarana kadar fırınladığımız elbasanlarımızı sıcak olarak servise sunuyoruz.

-Tarifte yazmıyor ancak patates, renkli biberler ve otlarla yemeğinizi hem görsel hem de lezzet anlamında çoğaltabilirsiniz.

  

 AŞURE TARİFİ

MALZEMELER

2 su barda­ğı aşurelik buğ­day

2,5 su barda­ğı toz şeker

1/2 su barda­ğı kuru fasulye

1/2 su barda­ğı nohut

1/2 su barda­ğı kuru üzüm

5-6 adet kuru kayısı

Portakal kabuğu rendesi

Süsleme için

Nar

Badem

Fındık

Kuş üzümü

Ceviz

Susam

Tarçın

YAPILIŞI


Bir gece önceden bu­ğdayı iyice yıkayıp bir taşım kaynatın.

Üstündeki köpü­ğünü alıp, kaynamış suyun içinde bir gece bekletin.

Nohutu ve kuru fasulyeyi de ayrı kaplarda su içinde bekletin.

Kayısı ve kuru üzümleri ayrı kaplar içinde ıslatıp bekletin.

Pişireceğiniz gün nohutu, kuru fasulyeyi ve bu­ğdayı ayrı kaplarda haşlayın.

Kayısı  ve üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın.

Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın.

Bu­ğday yumuşayınca nohutu ve kuru fasulyeyi ekleyip, hepsini pişireceğ­iniz büyüklükte bir tencereye alın.

8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar bu­ğdayın üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin.

Yıkanmış ve haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın.

2,5 su barda­ğı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın.

Aşureyi ılıyınca kaselere paylaştırın.

Servis etmeden önce aşurelerin üstüne önce tarçın ve ocakta kavurduğunuz susamı serpin, sonra fındık, tuzsuz badem, ceviz, dolmalık fıstık, temizlenen nar taneleri ve kuş üzümünü ekleyin.


SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: [email protected]

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi